12.10.2024 / 12:19 Svijet - Bejrut

Izrael nastavio vazdušne napade u južnom Libanu, Hezbollah uzvratio raketnim napadom

Izrael nastavio vazdušne napade u južnom Libanu, Hezbollah uzvratio raketnim napadom
Foto: FENA

Izraelski vazdušni napad u subotu rano ujutro uništio je trospratnu zgradu na zapadnom ulazu u Kaouthariyet El Saiyad, grad u južnom libanonskom regionu Nabatieh, objavila je libanska zvanična novinska agencija, prenosi Anadolu.

Napad je izazvao značajnu strukturnu štetu, blokirajući put između Kaouthariyet El Saiyada i obližnjeg grada Ghassaniyeh. Vlasti još nisu objavile informacije o žrtvama niti je procijenjen puni obim razaranja.

Hezbollah je preuzeo odgovornost za uzvratni napad na sjeverni Izrael, navodeći da su borci u subotu oko 6.00 sati po lokalnom vremenu pokrenuli raketni napad na izraelsku bazu 7200, koja se nalazi u blizini grada Haife. Izraelska vojska nije komentarisala objavu Hezbollaha.

Izrael je pokrenuo masivne vazdušne napade širom Libana na, kako tvrdi, mete Hezbollaha od 23. septembra, ubivši više od 1.351 osobu i ranivši više od 3.800 drugih.

Vazdušna kampanja predstavlja eskalaciju u jednogodišnjem prekograničnom ratu između Izraela i Hezbollaha od početka brutalne ofanzive Tel Aviva na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 42.100 ljudi, uglavnom žena i djece, od prošlogodišnjeg napada Hamasa.

Uprkos međunarodnim upozorenjima da je region Bliskog istoka na rubu regionalnog rata usred nemilosrdnih napada Izraela na Gazu i Liban, Tel Aviv je proširio sukob pokrenuvši 1. oktobra kopnenu invaziju na južni Liban.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo