12.10.2024 / 11:11 Kultura - Ulaz besplatan

V4 Film Festival u kinu Meeting Point od 16. do 19. oktobra

V4 Film Festival u kinu Meeting Point od 16. do 19. oktobra
Foto: FENA

V4 Film Festival koji organiziraju ambasade četiri evropske zemlje Višegradske grupe, održat će se u kinu Meeting Point u Sarajevu od 16. do 19. oktobra. Na programu su četiri filma koja počinju u 20 sati.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Program počinje u srijedu, 16. oktobra u 20 sati poljskim filmom, špijunskom dramom „Doppelgänger“ u režiji Jana Holoubeka. U četvrtak, 17. oktobra u 20 sati na programu je mađarski film „Semmelweis“ Lajosa Koltaija, istorijska drama o liječniku Ignácu Semmelweisu. U petak, 18. oktobra u 20 sati na programu je film „Nikad ne reci nikad“, romantična komedija u režiji Braňe Mišíka, koprodukcija Slovačke i Češke. Program V4 Film Festivala završava u subotu, 19. oktobra, projekcijom komedije „Prevoditelj“ Martina Šulíka (Češka, Slovačka, Austrija).

Višegradska grupa, poznata i kao Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje
centralne Evrope – Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

Besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije.

PROGRAM:

Srijeda, 16.10. / 20:00

„Doppelgänger“
Režija: Jan Holoubek
Poljska, 119. min.

Krajem 1970-ih, poljski špijun Józef Wieczorek (Jakub Gierszał) preuzima identitet Hansa Steinera, sina njemačke porodice u Strasbourgu. Dok vodi dvostruki život, pravi Hans, sada Jan Bitner (Tomasz Schuchardt), počinje otkrivati svoje pravo porijeklo. Ova uzbudljiva špijunska drama istražuje identitet i lojalnost usred hladnoratovskih tenzija.

Četvrtak, 17.10. / 20:00

„Semmelweis“
Režija: Lajos Koltai
Mađarska, 124 min.

Beč, 1847. Ignác Semmelweis, strastveni mađarski liječnik nagle naravi svakodnevno porađa pacijentice i vrši obdukcije dok traži uzrok porođajne groznice, misteriozne epidemije koja ubija pacijente u bolnici. Šef mu zabranjuje istraživanje na tu temu i šalje svog asistenta da ga sabotira na svakom koraku. On zaprijeti i mladoj babici, Emmi Hoffmann, kako bi je natjerao da špijunira Semmelweisa. Nakon tegobnog početka, veza između Semmelweisa i Emme prerasta u romansu. Kada Semmelweisov prijatelj bude povrijeđen tokom obdukcije i umre od istih simptomima kao i porodilje, Semmelweis otkriva uzrok i prevenciju porođajne groznice. Polovina njegovih kolega ga diskredituje, ali on nastavlja borbu da dokaže svoju teoriju po svaku cijenu.

Petak, 18.10. / 20:00

„Nikad ne reci nikad“
Režija: Braňo Mišík
Slovačka, Češka, 104 min.

Upoznajemo Naďu (Tereza Kostková) i Petera (Tomáš Maštalír) u vrijeme raspada njihovih brakova. Peterov odnos sa suprugom Lenkom (Lenka Krobotová) zahladio je zbog duge razdvojenosti zbog njenog rada u dobrotvornim misijama u Africi. Naďin suprug Viktor (Marek Majeský) ponovo se za promjenu „zaljubio“ u mlađu ženu. Slučajni sudar Naďinog i Peterovog automobila rezultira time da oni sve češće nalijeću jedno na drugo i u svakodnevnom životu. Međutim, ne samo da njihova djeca (2+2) ulaze u vezu u nastajanju, nego i bivši partneri traže pravo glasa. Tako počinje luda vožnja dviju nepotpunih porodica...

Subota, 19.10. / 20:00

„Prevoditelj“
Režija: Martin Šulík
Češka, Slovačka, Austrija, 113 min.

Glavni protagonisti ovog road movie filma su dva starija gospodina koja putuju kroz Slovačku kako bi otkrili istinu o vlastitoj prošlosti. Tokom putovanja dešavaju im se bizarne situacije, upoznaju se sa neobičnim ljudima i postepeno sastavljaju mozaik-sliku svijeta koji se naizgled mijenja ali negdje ispod površine skriva neriješene konflikte. Upoznavajući jedan drugoga i živote kojima žive, počinju shvatati svoja djela i preispitivati svoje identitete.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo