12.10.2024 / 08:26 Svijet - Ubijaju vojnike UN-a

Italija, Francuska i Španija bijesne na Izrael: Zaustaviti napade na mirovne snage!

Italija, Francuska i Španija bijesne na Izrael: Zaustaviti napade na mirovne snage!
Foto: EPA
Sjedinjene Države i evropske zemlje pozvale su Izrael da zagarantuje sigurnost mirovnih snaga UN-a nakon što su četvorica UN-ovih vojnika ranjena u izraelskim napadima u južnom Libanu ove sedmice.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da "apsolutno" traži od Izraela da prestane pucati na mirovne snage, nakon drugog napada na osoblje UN-a u dva dana, prenosi HINA.

U telefonskom razgovoru sa svojim izraelskim kolegom, američki ministar odbrane Lloyd Austin naglasio je "važnost osiguravanja sigurnosti" snaga Ujedinjenih naroda, poznatih kao UNIFIL, saopćio je Pentagon.

Nakon sedmica intenziviranja napada na libansku militantnu grupu Hezbollah, Austin je također pozvao Izrael da "prijeđe s vojnih operacija na diplomatski put što je prije moguće".

Izrael je također bio pod žestokim kritikama u Evropi. U zajedničkom saopćenju, čelnici Italije, Francuske i Španije izrazili su "bijes izraelskim neopravdanim napadima" na mirovne snage i zatražili da oni "odmah prestanu". Njemačko ministarstvo vanjskih poslova to je nazvalo "neprihvatljivim".

Dva libanska vojnika su ubijena, a dva pripadnika mirovnih snaga UN-a ranjena u izraelskim napadima u petak.

Libanska vojska saopćila je da su izraelske snage napale jednu od njihovih ispostava u selu Kafra u južnom Libanu, ubivši dva vojnika i ranivši trojicu.

Najib Mikati, privremeni premijer Libana, osudio je napad, nazvavši ga "zločinom protiv Libana".

Izraelska vojska zasad nije komentarisala incidente.

Slaba libanska vojska nije deklarisani neprijatelj Izraela, a libanske državne snage smatraju se nemoćnima protiv golemog utjecaja Hezbollaha na jugu zemlje.

Ranije je UN-ova mirovna misija saopćila da je njezino sjedište u Naqouri ponovno pogođeno, pri čemu su ranjena još dva pripadnika snaga.

Ovo je bio drugi napad na objekte Privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) u 48 sati. U četvrtak su dva vojnika povrijeđena nakon što je izraelski tenk pucao na stražarnicu.

UNIFIL je rekao da su se u petak dogodile dvije eksplozije u blizini osmatračnice u Naqouri. Snage su saopćile da je jedan od dvojice povrijeđenih pripadnika mirovnih snaga prebačen u bolnicu u obližnjem Tiru.

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da su njihove trupe otvorile vatru, rekavši da su odgovorile na "neposrednu prijetnju protiv njih".

IDF je rekao da je početna istraga otkrila da je položaj UNIFIL-a pogođen dok su vojnici pokušavali pogoditi metu 50 metara udaljenu od mirovnjaka.

Eksplozije su uslijedile kada se srušilo i nekoliko zaštitnih zidova na UN-ovoj postaji u blizini Labbouneha, nedaleko od libanonsko-izraelske granice, nakon što je izraelski vojni buldožer udario u njih, a izraelski tenkovi su se približili stanici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo