11.10.2024 / 10:27 BiH - Press KS

Potpisani ugovori o dodjeli pomoći za održivi povratak u Kantonu Sarajevo

Potpisani ugovori o dodjeli pomoći za održivi povratak u Kantonu Sarajevo
Foto: Press KS

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo potpisalo je ugovore sa predstavnicima općina, udruženja građana, kao i fizičkim licima koja su se vratila na svoja prijeratna prebivališta, a koja su tokom agresije na BiH bila prognana sa svojih ognjišta.

Ti ugovori rezultat su javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu pomoći za održivi povratak, objavljenog 14. juna ove godine, a na koji se prijavilo 28 aplikanata.

Sredstva su dodijeljena na osnovu komisijski obrađenih i ocijenjenih zahtjeva, te će povratnicima biti omogućena nabavka građevinskog materijala, sanacija putne infrastrukture, nabavka stoke, kao i poljoprivrednih mašina, u skladu sa pojedinačnim projektima. Cilj dodjele te pomoći je proširenje poljoprivredne proizvodnje i osiguranje bolje egzistencije za povratnike.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković izjavila je da je podrška povratnicima od ključne važnosti za osiguranje održivosti povratka.

- Tim projektima želimo pomoći povratnicima da obnove svoje domove i osiguraju ekonomski stabilniju budućnost. Održivi povratak znači stvaranje uvjeta za život dostojan svakog čovjeka, a Ministarstvo će i dalje podržavati ovakve inicijative - izjavila je Pavić Pečenković.

Sredstva su dodijeljena u skladu sa kantonalnom Uredbom o održivom povratku, koja propisuje uvjete i kriterije za ovakvu vrstu pomoći. Potpisnici ugovora izrazili su zahvalnost na doniranim sredstvima, ističući da će im ova pomoć značajno olakšati povratnički život kroz sanaciju stambenih objekata i putne infrastrukture, kao i kroz razvoj poljoprivredne proizvodnje, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo