11.10.2024 / 12:14 BiH - Nakon poplava

Dijelovi toka Neretve zatrpani smećem, prijeti ekološka katastrofa

Dijelovi toka Neretve zatrpani smećem, prijeti ekološka katastrofa
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Nakon razornih poplava, dijelovi toka Neretve zatrpani su sa tonama smeća. Prijeti ekološka katastrofa.

Stoji to u objavi bh. meteorološke stranice BH Meteo, uz fotografije prizora tokova Neretve zatrpanih velikim količinama smeća, usljed razornih poplava koje su proteklih dana pogodile dio BiH, tačnije Hercegovačko-neretvanskog kantona (Jablnanicu i Konjic), ali i Fojnicu i Kiseljak.

Nakon razornih poplava, dijelovi toka Neretve zatrpani sa tonama smeća. Prijeti ekološka katastrofa Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Posted by BHMETEO.ba on Friday, October 11, 2024

"Prava slika naše kulture nažalost", "Sad se vidi koliko je narod pogan, sve baca u rijeku a iz nje pije vodu, zarazio se svim mogućim zarazama", samo su neki od komentara na ovu, i ne baš tako rijetku pojavu u našoj zemlji.

Podsjećamo, u poplavama koje su nedavno pogodile dio BiH, poginulo je, prema službenim podacima, 15 osoba. Ekipe i dalje tragaju za nekoliko osoba u Donjoj Jablanici i Konjicu.

Voda i odroni uništili su desetine kuća i oštetili infrastrukturu. Na čišćenju terena i nalaženju nestalih rade pripadnici svih lokalnih, kantonalnih i federalnih službi, a angažovana je i vojska.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo