11.10.2024 / 10:01 Svijet - Zvaničnici tvrde

Amerika još vjeruje da Iran nije odlučio proizvesti nuklearno oružje

Amerika još vjeruje da Iran nije odlučio proizvesti nuklearno oružje
Foto: NYT

Sjedinjene Američke Države još vjeruju da Iran nije odlučio proizvesti nuklearno oružje uprkos nedavnim strateškim neuspjesima Teherana, uključujući izraelsko ubistvo vođa Hezbollaha i dva uglavnom bezuspješna pokušaja napada na Izrael, saopćila su dvojica američkih zvaničnika za Reuters.

Komentari visokog zvaničnika Bidenove administracije i glasnogovornika Ureda direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI) dodani su javnim izjavama direktora CIA Williama Burnsa u ovoj sedmici, koji je kazao da Sjedinjene Države nisu vidjele nikakve dokaze da je iranski čelnik poništio svoju odluku iz 2003. da obustavi program naoružavanja.

- Ocjenjujemo da vrhovni vođa nije donio odluku o nastavku programa nuklearnog naoružanja koji je Iran obustavio 2003. - kazao je glasnogovornik ODNI-ja, misleći na iranskog vođu ajatolaha Alija Khameneija.

Obavještajna procjena mogla bi pomoći u objašnjenju američkog protivljenja bilo kakvom izraelskom napadu na iranski nuklearni program kao odmazdu za napad balističkim projektilima koji je Teheran izveo prošle sedmice.

Predsjednik Joe Biden kazao je nakon tog napada da neće podržati izraelski napad na iranske nuklearne lokacije, ali nije objasnio zašto je došao do tog zaključka. Njegove izjave izazvale su žestoke kritike republikanaca, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Američki zvaničnici već dugo priznaju da bi pokušaj uništenja iranskog programa nuklearnog oružja mogao samo odgoditi napore zemlje da razvije nuklearnu bombu i čak ojačati odlučnost Teherana da to učini.

- Svi veoma pažljivo posmatramo ovaj prostor - kazao je zvaničnik Bidenove administracije.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, ali je Teheran više puta negirao da je ikada imao program nuklearnog oružja.

Proteklih sedmica izraelska je vojska nanijela teške gubitke Hezbollahu, najmoćnijem članu mreže koju podržava Iran poznate kao Osovina otpora. Neuspjesi grupe uključuju ubistvo njenog vođe Hassana Nasrallaha u izraelskom zračnom napadu prošlog mjeseca.

Slabljenje ključnog iranskog saveznika podstaklo je neke stručnjake na spekulacije da bi Teheran mogao ponovo pokrenuti svoje napore da nabavi nuklearnu bombu kako bi se zaštitio.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo