11.10.2024 / 09:05 Svijet - Oslo

Danas bi trebao biti objavljen dobitnik Nobelove nagrade za mir

Danas bi trebao biti objavljen dobitnik Nobelove nagrade za mir
Foto: Arhiva
U jeku sukoba na Bliskom istoku, rata u Ukrajini i brojnih drugih sukoba širom svijeta, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir trebao bi biti objavljen danas.

Norveški Nobelov odbor planira objaviti izbor u Oslu u 11 sati, prenosi HINA.

Prošle godine prestižna nagrada dodijeljena je zatvorenoj aktivistici za ženska prava Narges Mohammadi iz Irana. Ove godine nominovano je ukupno 286 kandidata, uključujući 197 pojedinaca i 89 organizacija.

U usporedbi s prijašnjim godinama, krug kandidata značajno se smanjio. Nobelove institucije popis kandidata tradicionalno drže u tajnosti 50 godina.

Ove sedmice objavljeni su već dobitnici Nobelove nagrade u kategorijama medicine, fizike, hemije i književnosti. Zadnja nagrada, za ekonomiju, bit će dodijeljena u ponedjeljak.

Tradicionalno se sve Nobelove nagrade dodjeljuju u Stockholmu, a jedino se nagrada za mir dodjeljuje u Oslu. Nobelove nagrade, osim za ekonomiju, proizlaze iz oporuke utemeljitelja nagrada i izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833.-96.).

Medalje bi se trebale predati dobitnicima 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti, a Nobelova nagrada za mir ponovno će biti jedina koja će se dodijeliti u Oslu umjesto u Stockholmu.

Ove godine nagrade su dodijeljene s 11 miliona švedskih kruna po kategoriji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo