11.10.2024 / 08:56 Svijet - Imala 27 godina

Ukrajinska novinarka Viktoria Roščina umrla u ruskom pritvoru

Ukrajinska novinarka Viktoria Roščina umrla u ruskom pritvoru
Foto: X

Nagrađivana ukrajinska novinarka koja je iz prve ruke pisala izvještaje o životu u Ukrajini pod ruskom okupacijom preminula je u pritvoru u Rusiji.

Viktoria Roščina, koja je imala 27 godina, radila je honorarno za ukrajinske medijske kuće Ukrainska Pravda i Hromadske Radio, kao i za Radio Liberty koji finansiraju SAD.

Nestala je u augustu prošle godine nakon što je putovala u dijelove Ukrajine pod ruskom okupacijom kako bi izvještavala iz tih dijelova.

Rusko Ministarstvo odbrane priznalo je u pismu njezinom ocu u maju da je u ruskom pritvoru.

“Nažalost, informacija o Viktorijinoj smrti je potvrđena”, rekao je za ukrajinsku televiziju Petro Jacenko, glasnogovornik ukrajinskog štaba za koordinaciju ratnih zarobljenika.

Rekao je da se nastavlja istraga o tome kako je umrla.

Grupa za medijska prava Reporteri bez granica (RSF) rekla je u saopćenju da je Rusija u četvrtak obavijestila Roščininu porodicu da je ona umrla 19. septembra.

“Ruske vlasti nikada nisu dale nikakve informacije o njezinom pritvaranju, uprkos ponovljenim zahtjevima njezine porodice, ukrajinskih vlasti i RSF-a”, rekla je u izjavi Jeanne Cavalier, voditeljica odjela RSF-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju. “Moraju rasvijetliti sve okolnosti vezane uz njezino pritvaranje i smrt.”

Roščina je napisala živopisne izvještaje o životu na Krimu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014, kao i u područjima istočne Ukrajine koja su zauzeli separatisti koje finansira Rusija.

Također je dokumentirala gotovo tromjesečnu odbranu luke Mariupolj nakon što je Moskva pokrenula svoju potpunu invaziju u februaru 2022.

Rusi su je prvo zatvorili deset dana, ubrzo nakon što je zemlja krenula u rat.

Glasnogovornik ukrajinske obavještajne uprave HUR-a, Andrij Jusov, rekao je javnoj televiziji Suspilne da je Roščina bila na predloženoj razmjeni zarobljenika i da je trebala biti prebačena u Moskvu iz pritvora u Taganrogu blizu ukrajinske granice.

Ukrajina je u maju rekla da se više od dvadesetak ukrajinskih medijskih radnika nalazi u ruskom zarobljeništvu i da su pregovori o njihovom povratku u toku.

RSF je rekao da je Roščina 13. novinar koji je umro obavljajući svoj posao od početka ruske invazije, prenosi Aljazeera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo