11.10.2024 / 08:18 Svijet - U Parizu i Rimu

Zelenski sa evropskim čelnicima, predstavio im Plan pobjede

Zelenski sa evropskim čelnicima, predstavio im Plan pobjede
Foto: EPA
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je jučer u Pariz i Rim na razgovore s evropskim čelnicima kojima je predstavio svoj Plan pobjede.

Posjeta ukrajinskog predsjednika Parizu uslijedila je nakon zaustavljanja u Londonu. Televizijske snimke su pokazale kako Zelenskog prima francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenosi HINA.

Zelenski je na platformi X nakon susreta s Macronom napisao da je dio razgovora bio predstavljanje njegovog takozvanog Plana pobjede. Naznačio je da su razgovarali i o stanju na frontu i pripremama za očekivano tešku zimu.

U medijskom nastupu s Macronom Zelenski je odlučno odbacio medijske izvještaje u kojima se tvrdilo da bi Ukrajina mogla pristati na prekid vatre duž trenutne crte razgraničenja.

Bila je to peta posjeta ukrajinskog predsjednika Francuskoj od početka ruske invazije na njegovu zemlju u februaru 2022. godine.

Zelenski je kasnije stigao u Rim na razgovore u posljednjem dijelu svoje turneje po evropskim prijestolnicama. Italijanska premijerka Giorgia Meloni dočekala je Zelenskog sinoć u Villi Doria Pamphili na sastanku, pokazuju televizijske snimke.

Kao što je bio slučaj u Londonu i Parizu, dio razgovora s Meloni navodno je uključivao ​​i predstavljanje njegovog Plana pobjede, prenosi Dpa.

Očekuje se da će Zelenski danas imati i privatnu audijenciju s papom Franjom u Vatikanu.

Odnos između njih dvojice smatra se napetim. Papa često spominje "mučeničku Ukrajinu" u javnim istupima, ali je u prošlosti privlačio pozornost i nekim kontroverznim izjavama o ukrajinskom ratu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo