10.10.2024 / 20:54 Svijet - Nastavak bombardovanja

Novi izraelski napad u Beirutu: Meta zvaničnik Hezbollaha Wafiq Safa

Novi izraelski napad u Beirutu: Meta zvaničnik Hezbollaha Wafiq Safa
Foto: X

Prema izvještajima izraelskih i arapskih medija, meta večerašnjeg vazdušnog napada IDF-a u centralnom Beirutu bio je vođa Hezbollahove Jedinice za vezu i koordinaciju, Wafiq Safa.

Safa je 2019. godine bio pod sankcijama američkog Ministarstva finansija, koje ga je opisalo kao Hezbollahovog posrednika prema libanskim sigurnosnim snagama.

„Kao šef Hezbollahovog bezbjednosnog aparata, koji je direktno povezan sa generalnim sekretarom Hasanom Nasrallahom, Safa je iskoristio libanske luke i granične prelaze za krijumčarenje i olakšavanje putovanja u ime Hezbollaha, potkopavajući sigurnost i sigurnost libanskog naroda, dok je istovremeno oduzimao vrijedne uvozne takse i prihode libanskoj vladi“, napisalo je Ministarstvo finansija u to vreme.

Libanski sigurnosni izvor potvrđuje za Reuters da je izraelski napad na centralni Beirut bio usmjeren na barem jednu visoku ličnost u Hezbollahu.

Ovo je treći takav napad izvan južnih predgrađa Beiruta od kada je Izrael pojačao svoju kampanju protiv Hezbollaha prošlog mjeseca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo