10.10.2024 / 18:00 Kultura - Sarajevo

Promovisana zbirka duhovne poezije 'Mirisu svih mirisa' Elvire-Rabije Subašić

Promovisana zbirka duhovne poezije 'Mirisu svih mirisa' Elvire-Rabije Subašić
Foto: Mina

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) i Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića danas su u prostorijama Instituta u Sarajevu organizirali promociju zbirke duhovne povezuje „Mirisu svih mirisa“, autorice Elvire-Rabije Subašić.

Ranije je Subašić objavila zbirku „314 dahova“, koja je također bila namijenjena onima koji tragaju za ljubavi i mudrosti.

„Inspirisana Vječnom Ljepotom, nastavila sam potragu za svojim originalom, te kroz pisanu riječ nastojala i drugima prenijeti dionice puta jedne zaljubljene duše“, kazala je ona.

Zbirka „Mirisu svih mirisa“, suštinski nosi poruku da bez Muhammeda, a.s., nema istinskog puta, niti upute, akcentirala je ona.

„On je kao Milost poslan cijelom čovječanstvu i upravo ova knjiga je svjedok da se taj miris osjeća i prenosi na svaku dušu koja želi da se vrati Izvoru. Onaj ko bićem slijedi njegovu praksu, nastojat će da sve ljude, svojim ponašanjem, podsjeća da mu je uzor Muhammed, a.s., „izjavila je autorica.

Promotori su, pored autorice, bili muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus i prof. dr. Sead Šemsović.

„Mi unutar našeg književnog jezičkog izraza imamo zbilja veoma raskošnu i bogatu i raskošnu literaturu, koja govori o Muhammedu, a.s., i svim aspektima duhovnosti unutar tog širokog muslimanskog izraza koji je smiren u našoj bosanskohercegovačkoj stvarnosti. Poezije Elvire-Rabije Subašić je značajna iz više aspekata, jer se ona ne može čitati samo jednokratno. To je dar koji podari Bog ljudima, koji su sposobni izraziti, artikulirati, različita pitanja i spoznavati te različite duhovne stepene, koje većina ljudi nije u mogućnosti“, izjavio je muftija Grabus.

Poeziju Elvire-Rabije Subašić je definirao kao određenu vrstu mini-enciklopedijskog priručnika za različite muslimanske poglede na temeljna pitanja, ali i povezanost s Muhammedom, a.s., i vjerom u Allaha.

„Ono što je u našem svakodnevnom vokabularu, približeno je kroz ovaj duhovni izraz i vjerujem da će mnogim ljudima kojima je teško čitati rasprave o ovi pitanjima, ovo biti jedna vrsta prozora u svijet duhovnosti na bosanskom jeziku“, zaključio je muftija.

Moderator je bio mr. Emir Zlatar, a učešće su uzeli i Latif Moćević i Adnan Hasković.

 

(Vijesti.ba / Mina)

Izdvajamo