10.10.2024 / 12:16 Crna hronika - Sud odlučio

Bivša direktorica osnovne škole u BiH ide u zatvor

Bivša direktorica osnovne škole u BiH ide u zatvor
Općinski sud u Velikoj Kladuši donio je prvostepenu presudu kojom je nekadašnju direktoricu Javne ustanove Prva osnovna škola iz Velike Kladuše, Zehidu Bihorac...

...osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te joj ujedno izrekao zabranu obavljanja funkcije direktora škola u trajanju od tri godine od dana pravosnažnosti presude.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u septembru godine podiglo optužnicu protiv optužene Bihorac zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo u periodu dok je bila direktorica.

Tužilaštvo je u postupku dokazalo da je optužena u periodu od 17. septembra 2015. do 18. aprila 2018. godine jednom zaposleniku pomenute škole nezakonito isplaćivala platu za puno radno vrijeme iako je isti radio pola radnog vremena.

Kada je taj zaposlenik u međuvremenu proglašen tehnološkim viškom, s njim je, opet nezakonito, zaključila ugovor o radu na neodređeno vrijeme, na koji način mu je pribavila protupravnu imovinsku korist od oko 22 hiljade maraka.

Radi se o nepravosnažnoj presudi i stranke imaju pravo žalbe Kantonalnom sudu u Bihaću u roku od 15 dana od dana zaprimanja presude.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo