09.10.2024 / 18:16 BiH - O mjerama

Vlada FBiH upozorila na širenja lažnih vijesti

Vlada FBiH upozorila na širenja lažnih vijesti
Foto: Vlada FBiH
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obavještava građane da se putem posebno kreiranih internetskih stranica na društvenim mrežama šire dezinformacije i lažne vijesti o mjerama Vlade Federacije BiH.

Tako je uočeno na stranici „gayguideus.com“ objavljivanje netačne informacije da će „po nalogu premijera Nikšića stanovnici Bosne i Hercegovine početi primati prihod od poreza“, te na stranici „Diego-Drums“ o tome da je donesena „nova uredba za novčanu pomoć za Bosance starije od 30 godina“.

Uvidom u objavljene sadržaje na ovim stranicima vidljivo je da je prilikom kreiranja ovih tekstova zloupotrijebljen vizuelni izgled portala Avaz.ba, kao i identitet novinarke RTV FBiH za koju je predstavljeno da je vodila intervju sa premijerom Federacije BiH.

Vlada Federacije nije izvor ovih dezinformacija, niti je premijer davao ovakve izjave i intervjue.



Očigledno je da je cilj plasiranja ovih lažnih informacija, namjerno obmanjivanje javnosti i pokušaj ostvarivanja interesa putem prikupljanja velikog broja klikova na ovakve vijesti.

Ovo nije prvi put da prevaranti koriste javne institucije i javne ličnosti za ovakav vid prevara. Stoga pozivamo građane da budu oprezni prema ovakvim, spektakularnim, a lažnim vijestima, posebno onima koje kruže na društvenim mrežama, te da sve relevantne informacije provjeravaju isključivo putem zvaničnih kanala Vlade Federacije BiH i nadležnih institucija.

Pomoć koju Vlada Federacije trenutno pruža odnosi se na podršku područjima pogođenim katastrofalnim poplavama i klizištima, kako bi se osigurala potrebna sredstva za obnovu i pomoć ugroženim građanima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo