09.10.2024 / 20:13 Svijet - Informacije MI5

Upozorenje šefa britanskih obavještajaca: ISIL se polako vraća

Upozorenje šefa britanskih obavještajaca: ISIL se polako vraća
Foto: Ilustracija

ISIS je obnovio svoje napore da izvozi terorizam u Veliku Britaniju, rekao je šef unutrašnje obavještajne agencije Ujedinjenog Kraljevstva, upozoravajući da je to prijetnja koja ga „najviše zabrinjava“.

Ken McCallum, generalni direktor sigurnosne službe MI5, u utorak je dao prvo ažuriranje prijetnji u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2022. godine, nudeći široku procjenu prijetnji sa Bliskog istoka, Rusije – i mnogo bliže kući.

Upozorio je da sada postoji povećana prijetnja od terorizma iz Al Kaide „i posebno“ od ISIS-a, poznatog i kao Islamska država i Daesh. Grupa je dospjela u međunarodnu svijest 2014. godine, kada su njeni militanti zauzeli velike dijelove sjeverozapadnog Iraka i istočne Sirije.

„Danas Islamska država nije sila kakva je bila prije deceniju, ali nakon nekoliko godina povlačenja, obnovili su svoje napore za izvoz terorizma,“ rekao je na konferenciji za novinare u središtu Londona.

McCallum je ukazao na smrtonosni napad u koncertnoj dvorani u Moskvi u martu, koji je izvela ISIS-ova podružnica ISIS-K, kao „brutalnu demonstraciju njihove sposobnosti“.

Šef MI5, čija agencija nadzire domaću kontraobavještajnu službu, rekao je da je samo u proteklom mjesecu više od trećine najvažnijih istraga MI5 imalo „neku vrstu povezanosti... s organiziranim prekomorskim terorističkim grupama“.

Rusija i Kina McCallum je također iskoristio svoje rijetko pojavljivanje u Londonu – rijetkost za šefa britanske obavještajne službe – kako bi upozorio na rastući maligni utjecaj Rusije i Irana na britanskom tlu i osudio „pojačanu agresiju država“ iz ove dvije zemlje.

Rekao je da je broj istraga MI5 o neprijateljskim državama poput Rusije i Irana porastao za gotovo polovinu u jednoj godini. Ruska obavještajna agencija GRU, rekao je, nalazi se na „stalnoj misiji da stvori haos na britanskim i evropskim ulicama.“

Više od 750 ruskih diplomata – „velika većina njih špijuni“ – protjerano je iz Evrope otkako je Vladimir Putin izvršio invaziju na Ukrajinu, rekao je. Velika Britanija je ranije ove godine protjerala posljednjeg preostalog ruskog vojnog obavještajnog oficira iz zemlje.

Ipak, prijetnja se pojavila na drugim mjestima. Evropska taktika „protjeraj ih, drži ih vani“ kada je riječ o obavještajnim službenicima, jasno je naveo McCallum, dovela je do povećanja oslanjanja Rusije na cyber napade.

Ove godine je također zabilježen porast upotrebe posrednika poput privatnih obavještajnih operativaca i kriminalaca unutar Ujedinjenog Kraljevstva i u inostranstvu kako bi obavili „prljavi posao“ neprijateljskih država, rekao je.

U poruci potencijalnim kriminalcima spremnim da uzmu novac od Irana ili Rusije kako bi izveli ilegalne radnje u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je: „To je izbor koji ćete zažaliti.“

Opisao je prijetnju Irana Ujedinjenom Kraljevstvu kao sve veću na „neviđenom nivou i brzinom“ te dodao da je Ujedinjeno Kraljevstvo od 2022. odgovorilo na 20 „potencijalno smrtonosnih“ zavjera podržanih od strane Irana.

McCallum je bio znatno manje oštar prema Kini, dok u britanskoj politici traje debata o tome kako najbolje pristupiti Pekingu. „Kina je drugačija,“ rekao je. „Ekonomski odnos između Ujedinjenog Kraljevstva i Kine podržava rast Ujedinjenog Kraljevstva, što podupire našu sigurnost.“

Na pitanje o očitom nedostatku kritike prema Pekingu, McCallum je rekao da „nije imao namjeru umanjiti“ važnost prijetnje iz Kine i da je fokus MI5 „nepromijenjen.“

„Izbori su složeni, i opravdano je da ministri donose velike strateške odluke o našem odnosu s Kinom,“ rekao je.

Pitanja kapaciteta Kombinovane prijetnje dovele su do toga da su MI5 i policija od marta 2017. prekinuli 43 zavjere napada u kasnoj fazi, rekao je šef obavještajne službe u utorak. Ali je također tvrdio da su sigurnosne službe trenutno preopterećene.

Samo nešto više od dvije sedmice prije sveobuhvatnog proračuna vlade Ujedinjenog Kraljevstva, McCallum je rekao da je „dodjeljivanje naših ograničenih kapaciteta“ sada „teže nego što se sjećam u svojoj karijeri.“

Odgovarajući na pitanje novinara iz Politica o tome da li je još uvijek previše posla za MI5, kako je sugerisao parlamentarni odbor za sigurnost i obavještajne službe 2022. godine, McCallum je rekao: „Situacija je apsolutno napeta.“

„Otprilike je tačno reći da je ukupna količina kontra-terorističkog rada koji radimo u MI5 danas, generalno govoreći, ostala statična posljednje četiri ili pet godina,“ rekao je. Smanjenje aktivnosti Islamske države nadmašeno je porastom krajnje desničarskog terorizma, upozorio je.

Zabilježen je trostruki porast u posljednje tri godine u broju slučajeva MI5 koji uključuju osobe mlađe od 18 godina koje su umiješane u terorizam. To sada čini 13 posto slučajeva, rekao je.

MI5 sada „ima neugodan život“ odlučujući o tome šta treba prioritetizirati i koje stvari „jednostavno ne možemo stići,“ dodavši: „To nas stavlja pod priličan pritisak.“

(Vijesti.ba)

Izdvajamo