09.10.2024 / 14:07 BiH - Sud BiH

Draškić i Manojlović pravosnažno oslobođeni optužbi za zločine kod Ilijaša

Draškić i Manojlović pravosnažno oslobođeni optužbi za zločine kod Ilijaša
Ranko Draškić s braniocem ispred Suda Bosne i Hercegovine (Foto: BIRN BiH)
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Ranko Draškić i Savo Manojlović oslobođeni optužbi za zločin protiv čovječnosti na području Ilijaša.

Kako je potvrdio za Detektor Draškićev branilac Miodrag Stojanović, Apelaciono vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbu Državnog tužilaštva.

- U cijelosti je potvrđena oslobađajuća presuda - rekao je Stojanović.

Prvostepenom presudom iz decembra prošle godine Draškić i Manojlović su oslobođeni optužbi da su – kao pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike – počinili progon nesrpskih civila u Lješevu kod Ilijaša u junu 1992. godine.

Sudsko vijeće nije moglo izvan razumne sumnje utvrditi da su Draškić i Manojlović 5. juna 1992. učestvovali u ubistvima 20 civila u Lješevu.

U obrazloženju je tada navedeno kako je nesporno da je izvršen napad na Lješevo, da su civili koji su pronađeni u selu odvedeni u logor, a da je grupa od njih 20 ubijena u dvorištu jedne kuće, kao i da su obojica bila u selu tog dana, ali da Vijeće nije moglo van razumne sumnje utvrditi da su uzeli učešće u inkriminisanom događaju.

Draškić je oslobođen i po tački optužnice za učešće u odvođenju muškaraca iz Kadarića 9. juna 1992. godine.

Suđenje im je počelo u martu 2022.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo