09.10.2024 / 10:32 Svijet - Washington

Vlada SAD kaže da bi mogla 'razbiti' Google zbog monopola

Vlada SAD kaže da bi mogla 'razbiti' Google zbog monopola
Foto: Agencije
Američka vlada objavila je da razmatra da li da zatraži od suda da razbije "giganta pretraživača" Google, u potezu koji bi mogao promijeniti način poslovanja tehnoloških giganta.

Ministarstvo pravde SAD-a tvrdi da mjere mogu uključivati ​​"strukturne zahtjeve" kako bi se spriječilo da Google zadrži svoj "monopol" pretraživanja interneta.

Kao odgovor, Google je upozorio da bi predložene promjene mogle imati neželjene posljedice po američke kompanije i potrošače.

Objava Ministarstva pravde dolazi nakon značajne sudske presude u augustu kojom je utvrđeno da je Google zadržao svoju dominaciju u pretraživanju na mreži kroz nezakonite prakse.

Ministarstvo pravde je u sudskom podnesku navelo da razmatra "pravne lijekove koji bi spriječili Google da koristi proizvode poput Chromea, Playa i Androida kako bi pogodovao Google pretrazi i proizvodima koji se odnose na Google pretragu".

Očekuje se da će Ministarstvo pravde dostaviti detaljniji set prijedloga do 20. novembra.

Sudska odluka u augustu bila je veliki udarac za Alphabet, Googleovu matičnu kompaniju.

To je uslijedilo nakon suđenja od 10 sedmica u kojem su tužioci optužili Google da plaća milijarde dolara godišnje kompanijama, uključujući Apple i Samsung, kako bi osigurao da bude njihov zadani pretraživač, javlja BBC.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo