09.10.2024 / 10:31 Svijet - Strazbur

Orban se obratio Parlamentu: Ovo su prioriteti mađarskim predsjedavanjem EU!

Orban se obratio Parlamentu: Ovo su prioriteti mađarskim predsjedavanjem EU!
Foto: Eunews
Mađarski premijer Viktor Orban predstavio je Evropskom parlamentu u Strazburu prioritete mađarskog predsjedavanja uz tvrdnju da "Ukrajina ne može pobijediti na bojnom polju".

Mađarski premijer Viktor Orbán iznio je prioritete svoje zemlje za predsjedavanje Evropskom unijom, uključujući pozive na prekid vatre u Ukrajini, obraćajući se Evropskom parlamentu u Strazburu.

Tokom govora, Orban je ustvrdio da "Ukrajina ne može pobijediti na bojnom polju", dodajući da je u interesu Evropske unije da uspostavi bolju komunikaciju sa Rusijom radi pregovora o prekidu vatre, javlja Euronews.

Njegovu konferenciju za novinare prekinuo je član mađarske opozicije, koji je gađao lažnim novčanicama i optužio ga da se prodao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Demonstrant je Orbana nazvao "izdajnikom".

Orban, koji je često kritiziran u EU zbog svog simpatičnog stava prema Rusiji, rekao je novinarima:

"I lideri u Ukrajini i Rusiji uvjereni su da je vrijeme na njihovoj strani. Dakle, ne žele praviti kompromise ili mir. Nastavit će iznositi takozvane pobjedničke planove, ali nisu spremni za prekid vatre."

On je tvrdio da je pritisak sa globalnog juga potreban da bi se zalagao za mir. U međuvremenu, on je sugerisao da, iako bi pojedine zemlje EU mogle nastaviti da podržavaju Ukrajinu vojnom pomoći, to bi trebalo učiniti na nacionalnom nivou.

"Oni koji misle da je ono što radimo kao EU ispravno, mogu i dalje podržavati Ukrajince. Ali za one koji se ne slažu, poput Mađarske, nećemo. Ovo bi trebalo da bude na nacionalnim vladama", dodao je Orban.

Iako je priznao razlike u mišljenjima o ratu sa većinom zemalja članica EU, Orban je insistirao da većina Evropljana "želi mir", dok su lideri EU za nastavak sukoba.

Teška linija po pitanju migracija

Orban je takođe iskoristio svoje obraćanje da se založi za strožiju graničnu kontrolu i strožiju migracijsku politiku širom EU. On se zalagao za žarišta izvan EU za obradu zahtjeva za azil i pozvao na redovni "šengen samit" na kojem bi se razgovaralo o kontroli granica.

On je također ponovio zahtjev svoje zemlje da se isključi iz migracijske politike EU, pristup koji sada razmatra i holandska vlada.

"Ideja o zajedničkoj migracijskoj politici je prihvatljiva, ali molimo vas da zemlje koje ne mogu slijediti mainstream imaju mogućnost odustajanja. U suprotnom ćemo uništiti Evropsku uniju."

Orban je također ranije prijetio da će poslati izbjeglice u Brisel kao odgovor na kaznu koju je izrekao Evropski sud pravde zbog kršenja zakona EU o azilu.

"Mi ćemo poštovati evropske zakone i propise. Ali ako neko kome je dat azil u Mađarskoj želi da ode u Brisel, rado ćemo mu pomoći."

Međutim, holandska europarlamentarka Tineke Strik, izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Mađarsku, optužila je Orbana za podrivanje zajedničkog sistema azila EU. U intervjuu za Euronews, ona je rekla:

"On koristi retoriku da ojača svoju poziciju i ucjenjuje EU za više sredstava. On se ne pridržava obaveza azila, a tražioce azila guraju nazad na granice Mađarske."

Mađarsko predsjedavanje EU suočava se s ispitivanjem

Jedan od Orbanovih ključnih prioriteta tokom mađarskog predsjedavanja EU je uvođenje Rumunije i Bugarske u šengenski prostor. Istaknuo je i druge ciljeve, kao što su proširenje EU, poboljšanje poslovne konkurentnosti, poljoprivredna politika i suočavanje s evropskim demografskim izazovima.

Otkako je Mađarska u julu preuzela predsjedavanje EU, njene diplomate su se suočile s kritikama, a ministri EU su bojkotovali nekoliko sastanaka. U međuvremenu, oko 21 milijardu eura EU fondova dodijeljenih Mađarskoj i dalje je zamrznuto zbog zabrinutosti oko vladavine prava, a postupak po članu 7 pokrenut Evropskim parlamentom, koji bi Mađarskoj mogao oduzeti pravo glasa u Vijeću EU, još uvijek traje.

Međutim, Orban je odbacio zabrinutost, opisavši proces po članu 7 kao "čistu propagandu". Izrazio je uvjerenje u nesmetano vođenje predsjedništva, baš kao i 2011. godine, rekavši:

"Moj argument drugim liderima EU je: Ako ste mi vjerovali jednom, vjerujte mi dvaput."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo