09.10.2024 / 10:24 Svijet - Scope Ratings

Italijanska demografija najgora je u Evropi u smislu potencijala ekonomskog rasta

Italijanska demografija najgora je u Evropi u smislu potencijala ekonomskog rasta
Foto: Agencije
Italijanska demografija najgora je u Evropi u smislu potencijala ekonomskog rasta između 2023. i 2040. godine, saopćio je u srijedu Scope Ratings, s brzim starenjem stanovništva koje predstavlja prijetnju za opterećene javne finansije zemlje.

Prošle godine broj novorođenih u Italiji pao je petnaestu godinu zaredom i dosegao je novi rekordno nizak broj od 379.000, što je najmanji broj od ujedinjenja zemlje 1861. godine, pokazuju službeni podaci.

- Radno sposobno stanovništvo Italije zabilježit će pad od od skoro 19 posto između 2023. i 2040. najveće smanjenje u Evropi – nadmašujući očekivana smanjenja u Njemačkoj, Španiji (obje po 14 posto) i Francuskoj (dva posto) - piše agencija sa sjedištem u Njemačkoj u izvještaju.

Smanjenje radne snage u trećoj po veličini ekonomiji eurozone naglašava rastući značaj reformi tržišta rada za dugoročne ekonomske izglede Italije - dodaje se u dokumentu u koji je Reuters imao uvid prije službene objave.

Stopa zaposlenosti u zemlji već je najniža u 27-članoj Europskoj uniji. Prošle godine 66,3 posto Talijana u dobi od 20 do 64 godine imalo je posao, u usporedbi s prosjekom EU od 75,3 posto, prema podacima Eurostata.

Situacija je posebno kritična za žene, koje se bore da spoje majčinstvo i posao.

Banka Italije saopćila je da je uključivanje više žena u radnu snagu imperativ za podržavanje dugoročnog ekonomskog rasta i da se golemi dug zemlje od skoro tri biliona eura čini održivum.

Italijanska ekonomija jedna je od najsporijih u eurozoni od uvođenja jedinstvene valute 1999.

Snažan oporavak od pandemije Covid-19 podstaknut je skupim državnim podsticajima za poboljšanje domova koji štede energiju i već jenjava.

Nacionalni zavod za statistiku ISTAT smanjio je prošlog mjeseca stopu rasta za 2023. na 0,7 posto s 0,9 posto, a ministar ekonomije Giancarlo Giorgetti rekao je parlamentu u utorak da je ovogodišnji cilj od jedan posto možda nedostižan.

To je ponovilo komentare koje su dan ranije dali Banka Italije i rimski parlamentarni nadzornik budžeta.

Uprkos tome, Scope Ratings naveo je u svom izvještaju da još vidi rast Italije od oko jedan posto ove i sljedeće godine, u skladu s vladinim srednjoročnim strukturnim budžetskim planom koji je trenutno pred parlamentom.

Tokom narednih nekoliko sedmica plan, koji postavlja ekonomske i javne finansijske ciljeve Rima do 2029., suočit će se s pažnjom rejting agencija S&P Global, DBRS, Fitch, Moody's i Scope, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo