09.10.2024 / 09:36 Svijet - Florida

Panika na Floridi: Približava se uragan brzine 268 kilometara na sat

Panika na Floridi: Približava se uragan brzine 268 kilometara na sat
Foto: CNN
Brzina vjetra uragana Milton pala je na 268 kilometara na sat, prema novim informacijama Nacionalnog centra za uragane (NHC), javlja CNN.

Središte oluje je oko 651 kilometar jugozapadno od Tampe i lagano je ubrzalo kako se kreće prema sjeveroistoku brzinom od 19 km/h.

"Pokret prema sjeveroistoku sa određenim povećanjem brzine naprijed očekuje se preko noći do srijede", upozorava NHC.

"Na prognozi, centar Miltona će se večeras i u srijedu kretati preko istočnog Meksičkog zaljeva, u srijedu navečer doći će do kopna duž zapadne i centralne obale Floride, a u četvrtak će se kretati od istočne obale Floride preko Atlantskog okeana."

I dalje se očekuje da će oluja biti veliki uragan u vrijeme spuštanja na kopno i donijeti vrlo obilne padavine i snažne vjetrove u većem dijelu poluostrva Florida. Polje vjetra oluje trebalo bi se znatno proširiti prije kopna, što znači da će se njeni razorni utjecaji osjetiti na velikom području.

Miltonova staza se u utorak lagano ljuljala prema jugu, što znači da je prognoza za najveći olujni talas pomaknula prema jugu. U Tampa Bayu i od Egmont Keya do Boca Grandea mogli bi doći do skokova od tri do četiri i pol metra.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo