09.10.2024 / 08:16 Obrazovanje - Vanredna sjednica

Vijeće ministara: Uskoro bi mogao biti zaključen važan sporazum za buduće studente

Vijeće ministara: Uskoro bi mogao biti zaključen važan sporazum za buduće studente
Foto: Arhiva / FENA
Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o pristupu visokom obrazovanju i prijemu na studije na Zapadnom Balkanu te je predložilo Predsjedništvu BiH donošenje odluke o prihvatanju ovog sporazuma.

Ovim sporazumom, među ostalim, regulira se priznavanje srednjoškolskih kvalifikacija u svrhu pristupa visokom obrazovanju i prijemu na studije u akreditiranim javnim visokoškolskim ustanovama država Zapadnog Balkana, čime se omogućava pravo na studiranje u svakoj od država potpisnica ovog sporazuma na Zapadnom Balkanu.

Prihvatanjem ovog sporazuma Bosna i Hercegovina ispunjava jednu od mjera iz Akcijskog plana za Zajedničko regionalno tržište za razdoblje 2021. – 2024. godine, nakon što su lideri Zapadnog Balkana potpisali Deklaraciju o Zajedničkom regionalnom tržištu na summitu EU – Zapadni Balkan, koji je održan u novembru 2022. godine u Sofiji.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine će Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o pristupu visokom obrazovanju i prijemu na studije na Zapadnom Balkanu dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložena predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo