09.10.2024 / 07:36 Svijet - Niz ubistava

VIDEO / Hezbollah odgovorio Izraelu kontranapadom, sada se oglasio Netanyahu

VIDEO / Hezbollah odgovorio Izraelu kontranapadom, sada se oglasio Netanyahu
Foto: Arhiva
Militanti Hezbollaha jutros su gađali izraelske vojnike u blizini libanskog pograničnog sela Labbouneha topničkim granatama i raketama, saopćila je ta grupa dan nakon što je Izrael objavio da je ubio dvojicu nasljednika ubijenog vođe Hezbollaha.

Sirene su se oglasile u sjevernom Izraelu, saopćila je izraelska vojska, dodajući da su tri pripadnika izraelske vojske teško povrijeđena jučer i danas tokom borbi u južnom Libanu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu saopćio je da su u izraelskim zračnim napadima ubijena dva nasljednika ubijenog vođe Hezbollaha.

Netanyahu se obratio videosnimkom koju je objavio njegov ured nakon što je zamjenik čelnika Hezbollaha, koji je uznemiren nizom ubistava viših zapovjednika u izraelskim zračnim napadima, ostavio otvorena vrata dogovorenom prekidu vatre.

"Degradirali smo Hezbollahove sposobnosti. Uklonili smo hiljade terorista, uključujući samog (Hassana) Nasralaha i Nasralahovu zamjenu, i zamjenu zamjene", rekao je Netanyahu, ne imenujući posljednju dvojicu, prenosi HINA.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je Hashem Safieddine, čovjek za kojeg se očekivalo da naslijedi Nasrallaha, vjerovatno "eliminisan". Nije odmah bilo jasno na koga je Netanyahu mislio pod "zamjenom zamjene".

Kasnije je izraelski vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao da je Izrael znao da je Safieddine bio u sjedištu Hezbollaha kada su ga borbeni avioni prošle sedmice bombardovali i da se Safieddineov status "provjerava i kada bude poznat, obavijestit će se javnost".

Safieddine se nije nigdje pojavio od tog zračnog napada, dijela izraelske ofenzive koja je eskalirala nakon godišnjice graničnih sukoba s Hezbollahom. Ta je grupa najjače naoružana od iranskih posredničkih snaga na Bliskom istoku i djeluje kao podrška palestinskim militantima koji se bore protiv Izraela u Gazi.

"Danas je Hezbollah slabiji nego što je to bio mnogo, mnogo godina", rekao je Netanyahu. Izraelska vojska saopćila je jučer da je u teškim zračnim napadima na podzemna postrojenja Hezbollaha u južnom Libanu tokom prethodna 24 sata ubijeno najmanje 50 boraca, uključujući šest komandanata sektora i regionalnih zvaničnika.

Pojačane regionalne napetosti koje je prije godinu dana potakao napad palestinske oružane grupe Hamas iz Gaze na južni Izrael eskalirale su posljednjih sedmica i zahvatile Liban.

Početkom oktobra Iran, sponzor i Hezbolaha i Hamasa, ispalio je projektile na Izrael, a jučer je upozorio Izrael da ne napada niti jednu njegovu infrastrukturu, zbog straha od mogućeg izraelskog napada na naftne ili nuklearne lokacije.

Iranski ministar vanjskih poslova rekao je da će svaki napad na iransku infrastrukturu biti osvećen, dok je visoki iranski zvaničnik rekao zaljevskim državama da bi to bilo "neprihvatljivo" i da bi izazvalo odgovor ako dopuste da se njihov zračni prostor koristi protiv Irana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo