09.10.2024 / 07:21 Svijet - Teheran

Iran upozorava zaljevske države: Pomaganje Izraelu će dobiti naš odgovor

Iran upozorava zaljevske države: Pomaganje Izraelu će dobiti naš odgovor
Foto: Ilustracija / X

Teheran je upozorio države Zaljeva da će dobiti odgovor ukoliko dozvole korištenje svog zračnog prostora protiv Irana.

Visoki iranski dužnosnik, kako prenosi Reuters, naglasio je kako Iran jasno stavlja do znanja da će adekvatno odgovoriti na bilo kakve neprijateljske poteze iz zemalja Perzijskog zaljeva.

Upozorenje je došlo u trenutku rastuće napetosti zbog mogućih izraelskih napada kao reakcije na nedavni iranski raketni udar. Visoki iranski predstavnik izjavio je da bi korištenje zračnog prostora tih zemalja u takvim napadima bilo "neprihvatljivo" i izazvalo bi odgovor Teherana.

U međuvremenu, iranski ministar vanjskih poslova, Abbas Araqchi, započeo je diplomatske razgovore u Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama regije.

Istovremeno, Izraelske obrambene snage (IDF) su izvijestile da nastavljaju rad na uništavanju vojnih kapaciteta Hezbollaha. Dok traju te operacije, izraelska vojska pokrenula je razgovore s oko 60.000 evakuiranih stanovnika sjevernog Izraela o mogućnostima povratka u njihove domove.

Prema IDF-u, povratak stanovništva ovisi o slabljenju Hezbollaha, ali i o procjeni potrebnih popravaka i izgradnji nove infrastrukture na sjeveru Izraela.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo