08.10.2024 / 22:13 Svijet - "Uragan Milton"

Biden upozorio stanovnike Floride: Stiže najgori uragan u 100 godina

Biden upozorio stanovnike Floride: Stiže najgori uragan u 100 godina
Foto: Agencije
Florida se priprema za jednu od najjačih tropskih oluja u posljednjih stotinu godina. Uragan Milton ide prema američkoj obali, a vlasti pozivaju stanovnike da se hitno evakuiraju.

Predsjednik Joe Biden upozorio je stanovnike Floride na hitnu evakuaciju uoči dolaska Miltona, uragana četvrte kategorije, kazavši da je situacija "pitanje života i smrti."

Iako je Milton nešto oslabio s pete na četvrtu kategoriju, i dalje donosi izuzetno snažne vjetrove do 233 km/h, nakon prolaska uz sjeverni rub meksičkog poluotoka Yucatan. Predviđa se da će oluja svom snagom udariti u gusto naseljeno područje Tampa Baya sutra navečer, manje od dvije sedmice nakon što je uragan Helene već poharao državu.

Stanovnicima Floride savjetovano je da se pripreme za najveću evakuaciju u posljednjih nekoliko godina.


Joe Biden upozorio je da bi uragan Milton mogao biti jedna od najgorih oluja koja je pogodila Floridu u zadnjih sto godina.

"Evakuirajte se sada, sada, sada," poručio je stanovnicima, naglasivši da će savezna vlada pružiti pomoć "prije, tokom i nakon" udara oluje.

Hiljade pripadnika saveznog osoblja već su raspoređene kako bi pomogle u pripremama i pružile podršku tokom oluje, dodao je Biden.

Guverner Ron DeSantis istaknuo je da je Florida otvorila desetke skloništa za one koji ne mogu napustiti područje pogođeno olujom. "Imamo jedno sklonište koje može primiti 10.000 ljudi," rekao je tokom brifinga za novinare. "Ostala skloništa mogu primiti hiljade. Ta skloništa predstavljaju posljednje utočište", dodao je, prenosi Index.

DeSantis je ranije nazvao oluju "čudovištem," dok je Bijela kuća objavila da je Biden otkazao planirani posjet Njemačkoj i Angoli kako bi nadgledao pripreme za Milton, kao i napore za oporavak od nedavnog uragana Helene.

Vlada Bahama također je izdala upozorenje na tropsku oluju za dijelove otočne države, uključujući otoke Grand Bahama, Abacos i Bimini.

Evakuacije u toku

Jučer su okruzi u Floridi počeli izdavati naredbe za evakuaciju, a vlasti očajnički pozivaju ljude da se što prije evakuiraju.


Cestarine su privremeno ukinute na cestama u zapadnoj i centralnoj Floridi kako bi se olakšao saobraćaj, a na benzinskim stanicama u južnoj Floridi formirali su se dugi redovi, što je dovelo do nestašice goriva na pojedinim pumpama. Saobraćajne gužve u određenim područjima porasle su za čak 90% u odnosu na uobičajene nivoe, izjavio je guverner DeSantis. Zatvorene su i škole.

Keith Turi, glasnogovornik Savezne agencije za hitne situacije (FEMA), istakao je da su ohrabreni nivoom evakuacije koja je u toku. "Ovo je zapravo dobar znak," dodao je Turi. Evakuisali su se i stanovnici okruga koji su bili pogođeni uraganom Helene.

Aerodromi u Tampi i Orlandu objavile su da će obustaviti letove zbog približzbog avanja oluje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo