08.10.2024 / 14:53 Svijet - Bejrut

Zamjenik čelnika Hezbollaha podržava diplomatsko rješenje sukoba na Bliskom istoku

Zamjenik čelnika Hezbollaha podržava diplomatsko rješenje sukoba na Bliskom istoku
Foto: FENA

Zamjenik čelnika Hezbollaha Naim Qassem izjavio je u utorak da libanski pokret podržava libanske napore za prekid vatre s Izraelom, nakon dvije sedmice teških izraelskih napada u kojima je ubijen njegov vođa.

- Podržavamo političke napore koje (predsjednik libanskog parlamenta) Nabih Berri poduzima za prekid vatre – izjavio je Qassem u govoru koji je prenosila televizija.

Nakon skoro godinu dana prekograničnih sukoba, Izrael je 23. septembra intenzivirao svoju kampanju bombardiranja, ubijajući više od 1.100 ljudi i raselivši više od milion otada, sudeći po službenim podacima.

U masovnom izraelskom napadu ubijen je čelnik šiitske stranke Hassan Nasrallah u južnom predgrađu Bejruta 27. septembra.

- Kada se postigne prekid vatre, diplomatija može razmotriti sve ostale detalje - kazao je Qassem u utorak.

Premijer Najib Mikati i Berri, moćni šiitski saveznik Hezbollaha, danima teže trenutnom primirju između Izraela i Hezbollaha koga podržava Teheran, nezavisno o naporima za primirje u Gazi.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi izjavio je, međutim, u petak da Teheran podržava napore za "istovremenim" prekidom vatre iu Libanu i na palestinskoj teritoriji.

Qassem, koji je preuzeo dužnost dok ne bude izabran novi vođa Hezbollaha, kazao je da su vojni kapaciteti i čelništvo i dalje jaki uprkos snažnom izraelskom bombardiranju, prenosi AFP.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo