08.10.2024 / 12:25 Svijet - Orban i drugi

Skup evropskih desničara u Italiji uz poruku 'Braniti granice nije zločin'

Skup evropskih desničara u Italiji uz poruku 'Braniti granice nije zločin'
Foto: X

Predstavnici treće najveće političke grupe u Evropskom parlamentu prisustvovali su godišnjem skupu italijanske stranke Liga, gdje su migracije i zaštita granica bili glavne teme na dnevnom redu.

Bio je to pokaz snage i podrške Matteu Salviniju.

U nedjelju su lideri političkih snaga unutar ekstremno desničarske nacionalističke grupe 'Patriote za Evropu' u Evropskom parlamentu došli na 36. godišnji skup stranke Liga u Pontidi.

Dok su izlazili na binu pod sloganom 'braniti granice nije zločin', stajalo je uz italijanskog lidera stranke koji se suočava sa mogućih šest godina zatvora u tekućem suđenju za slučaj Open Arms, piše Euronews.

Okružen članovima stranke Liga, Salvini je napao italijanske tužioce zbog optužbi protiv njega, nakon što je 2019. godine, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, odbio dozvoliti iskrcavanje 147 migranata u Italiju.

Tužilaštvo u Palermu optužuje Salvinija za nemar i otmicu, jer nije dozvolio brodu Open Arms i njegovim putnicima da pristanu u Italiju 19 dana.

Tokom zastoja, neki migranti su se u očaju bacili u more, dok je kapetan molio za sigurno, bliže pristanište.

Preostalih 89 ljudi na brodu konačno je dobilo dozvolu da se iskrca u Lampedusi po sudskom nalogu 20. augusta.

Salvini je izjavio: "Niko ne može zaustaviti svetu alijansu evropskih naroda koja se rađa danas u Pontidi. Volim vas sve i obećavam: neću i nikada neću odustati."

Među prisutnima su bili i drugi desničarski evropski političari, od predsjednika portugalske stranke CHEGA, Andréa Venture, do mađarskog premijera Viktora Orbána.

Migracije su bile glavna tema, uz poziv da Evropa promijeni svoj kurs.

"Mađarska slavi Salvinija kao heroja jer je zatvorio granice i zaštitio italijanske domove. Treba mu nagrada, a ne da mu se sudi," rekao je Orbán na bini.

"Evropa bi trebala biti sposobna donositi jasne odluke kao što je to učinio Matteo Salvini," rekla je potpredsjednica austrijske Slobodarske stranke, Marlene Svazek.

José Antonio Fúster, portparol španske stranke Vox, izjavio je da je alijansa "evropskih patriota" jedino rješenje.

"Zajedno smo jači," rekao je.

Jordan Bardella, predsjednik francuske Nacionalne fronte, poslao je video poruku, kao i bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro.

Ali sastanak u Pontidi je također bio prilika za lidera stranke Liga da okupi podršku i suprotstavi se opadanju rejtinga njegove stranke.

Salvini je već pokrenuo peticiju u svoju odbranu koja je prikupila 100.000 potpisa, a očekuje se da će se prikupiti još više u Pontidi.

Pristalice koje su potpisale peticiju dobile su posebnu člansku karticu stranke Liga.

"Potpisi pomažu Italijanima da shvate šta treba učiniti kada migranti stignu u Italiju," rekao je jedan čovjek.

"Ne kažem da smo pod invazijom, ali prolazimo kroz kritična vremena i Salvini je postupio ispravno i to je dobro uradio."

Da li će Salvinijeva podrška grupi Patriote za Evropu, trećoj po veličini u Evropskom parlamentu, udaljiti ga od italijanske premijerke Giorgie Meloni, koja predvodi grupu Evropskih konzervativaca i reformista, ostaje da se vidi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo