08.10.2024 / 07:28 Svijet - "Kao feniks"

Vođa Hamasa u egzilu: Palestinski duh se uzdiže uprkos izraelskoj ofanzivi

Vođa Hamasa u egzilu: Palestinski duh se uzdiže uprkos izraelskoj ofanzivi
Foto: Agencije

Vođa Hamasa u egzilu Khaled Meshaal rekao je da će palestinska grupa ustati „kao feniks“ iz pepela uprkos teškim gubicima tokom godine rata s Izraelom, te da nastavlja da regrutuje borce i proizvodi oružje, javio je Reuters.

Godinu dana nakon napada Hamasa koji je pokrenuo rat, Meshaal je sukob s Izraelom uokvirio kao dio šire priče koja se proteže 76 godina, koja datira od onoga što Palestinci nazivaju „Nakba“ ili „katastrofa“, kada su mnogi raseljeni tokom rata 1948. godine koji je pratio stvaranje Izraela.

„Palestinska historija je sastavljena od ciklusa“, rekao je za Reuters Meshaal (68), viši zvaničnik Hamasa pod vodstvom generalnog vođe Yahye Sinwara.

„Prolazimo kroz faze u kojima gubimo mučenike (žrtve) i gubimo dio naših vojnih sposobnosti, ali onda se palestinski duh ponovo uzdiže, poput feniksa, zahvaljujući Bogu.“

Meshaal, koji je preživio pokušaj izraelskog atentata 1997. godine nakon što mu je ubrizgan otrov i bio je generalni vođa Hamasa od 1996. do 2017. godine, rekao je da je te grupa i dalje u stanju da postavlja zasjede protiv izraelskih trupa. „Izgubili smo dio naše municije i oružja, ali Hamas još uvijek regrutuje mladiće i nastavlja da proizvodi značajan dio svoje municije i oružja“, rekao je Meshaal, ne iznoseći detalje.

Meshaal je i dalje utjecajan u Hamasu jer je igrao ključnu ulogu u njegovom vodstvu skoro tri decenije, a sada se naširoko smatra njegovo diplomatsko lice. Čini se da su njegovi komentari zamišljeni kao signal da će se grupa boriti bez obzira na gubitke, kažu analitičari Bliskog istoka.

Izrael je započeo svoju ofanzivu na Hamas nakon što je oko 1.200 ljudi ubijeno, a oko 250 uzeto za taoce u napadu Hamasa 7. oktobra prošle godine. Velik dio Gaze je uništen, a oko 42.000 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi koja traje od tada.

Izrael kaže da Hamas više ne postoji kao organizovana vojna struktura i da je sveden na gerilsku taktiku. Najmanje trećina palestinskih poginulih u Gazi, oko 17.000 ljudi, su borci Hamasa, prema izraelskim zvaničnicima. Oko 350 izraelskih vojnika je ubijeno u borbama u Gazi.

Meshaal je rekao da ne vidi nikakve izglede za mir dok je Netanyahuova vlada na vlasti. Izrael krivi Hamas, čija osnivačka povelja poziva na uništenje Izraela, za neuspjeh da se osigura mir.

„Sve dok postoji (izraelska) okupacija, region ostaje tempirana bomba“, rekao je Meshaal.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo