08.10.2024 / 07:14 Svijet - 'Simbolični vojni ciljevi'

Izrael planira 'veliki i snažan' napad na Iran u koordinaciji s SAD-om

Izrael planira 'veliki i snažan' napad na Iran u koordinaciji s SAD-om
Foto: IDF

Izraelski Kanal 12 otkrio je listu ciljeva koje je Izrael postavio za svoj očekivani napad na Iran, dok je Teheran potvrdio da će snažno odgovoriti na svaki izraelski napad.

Saopćio je da Izrael razmatra napad na iranska naftna postrojenja, predsjednički kompleks, sjedište iranskog vođe Alija Khameneija i sjedište Revolucionarne garde u Teheranu.

Prema kanalu, na listi su vjerovatno i ​​„simbolični vojni ciljevi“, kao što je vojna baza iz koje su u utorak lansirane rakete na Izrael.

Objavio je da je u Izraelu donesena odluka da se odgovori Iranu, ali se još uvijek vode rasprave o tome kako i kada će se to desiti, ističući da bi Izraelu draže bilo da dobije podršku Sjedinjenih Američkih Država i pokrene veliki napad na Iran.

Izraelska radiodifuzna korporacija objavila je u subotu da je vlada odlučila izvesti „snažan i veliki“ napad na Iran za koji teku pripreme u koordinaciji s Washingtonom.

Korporacija je citirala izraelske sigurnosne zvaničnike, koji su rekli da su sve opcije otvorene u vezi s odgovorom Iranu. Objasnili su da opcije uključuju direktan napad na Teheran ili napad na njegove interese na Bliskom istoku.

Novine Israel Today prenijele su navode izraelske vojske da je „Izrael u direktnom sukobu s Iranom“ te da je u stanju pripravnosti na svim frontovima.

Također su objavile da odgovor Iranu možda neće spriječiti da se desi novi napad Irana na Izrael, ali će postići „odvraćanje“, kao i da vojska očekuje razumijevanje drugih zemalja za odgovor Teheranu kako bi se percipirao kao legitiman u očima međunarodne zajednice.

Premijer Benjamin Netanyahu je rekao: „Pretrpjeli smo najveći napad u historiji, nijedna zemlja to ne može prihvatiti i zato ćemo odgovoriti.“

Dodao je da „Iran stoji iza svih napada na nas”. “Dva puta nas je napao stotinama balističkih raketa, nećemo prihvatiti te napade.“

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je na konferenciji za novinare da će izraelski odgovor na iranski raketni napad biti u „za Izrael prikladnom“ trenutku.

Hagari je priznao da su iranske rakete pogodile dvije zračne baze te dodao da „zračne snage i baze još uvijek rade punim kapacitetom“.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi je tokom svoje posjete Damasku rekao da „za svaki potez slijedi odgovarajuća i proporcionalna reakcija Irana, a možda i snažnija“, tvrdeći da će Teheran snažno odgovoriti na svaki izraelski napad.

Dodao je: „Ono što je trenutno najvažnije jeste prekid vatre, prvenstveno u Libanu i Gazi.“

Teheran je zaprijetio Izraelu da će odgovoriti napadom na njegovu „infrastrukturu široko i sveobuhvatno“ ukoliko odgovori na njegov napad u utorak.

Tenzije rastu nakon što je Teheran u utorak izveo veliki raketni napad na Izrael, za koji je rekao da je osveta za ubistvo šefa Političkog biroa Islamskog pokreta otpora (Hamas) Ismaila Haniyeha u Teheranu 31. jula, u napadu koji se pripisuje Izraelu, kao i za ubistvo generalnog sekretara libanskog Hezbollaha Hassana Nasrallaha u izraelskom napadu 27. septembra, u kojem je ubijen i visoki zvaničnik Iranske revolucionarne garde.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo