07.10.2024 / 17:45 BiH - Zarobljeni tenk

Otkriven spomenik pripadnicima Specijalne jedinice 'Bosna'

Danas je u Parku “Safeta Isovića” iza Druge gimnazije u Sarajevu zvanično otkriven spomenik u čast 80 pripadnika i jedne pripadnice Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije "BOSNA", koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu dali svoje živote za odbranu Sarajeva i domovine.

Spomenik je podignut kako bi se očuvalo sjećanje na 80 pripadnika i jedne pripadnice Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije "Bosna", koji su tokom agresije dali živote za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Spomenik prikazuje uništeni tenk neprijateljske vojske, a tu se još nalazi i pet bronzanih bista bosanskih specijalaca koji su prikazani kako slave osvajanje neprijateljskog tenka.

Spomenik je obložen granitnim pločama na kojim su uklesana imena poginulih boraca pripadnika Specijalne jedinice policijskog odreda "Bosna".

Ceremoniji su prisustvovale porodice šehida i poginulih specijalaca, veterani, saborci, prijatelji Udruženja, kao i građani Sarajeva. 

Obraćanje su imali značajni gosti, uključujući Dragana Vikića, legendarnog komandanta odbrane Sarajeva i nekadašnjeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a BiH, Benjaminu Karić, gradonačelnicu Sarajeva, Omera Osmanovića, ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Ahmeda Hadžića, predsjednika udruženja veterana odreda policije "Bosna", te Kemala Ademovića, ratnog komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovao je i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

"Pripadnici Odreda imali su značajnu ulogu u odbrani zemlje, a svojim zalaganjem i žrtvovanjem su doprinijeli opstanku države Bosne i Hercegovine, promociji mira, tolerancije, ravnopravnosti, multietničnosti i suživota i u najtežim ratnim danima, stoga će uvijek imati podršku Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Isak.

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova dodaju kako je oaj spomenik trajni podsjetnik na hrabrost, zajedništvo i ljubav prema našoj domovini. Ovo je znak poštovanja, zahvalnosti i pijeteta, simbol njihove borbe i naše slobode i ne samo podsjetnik na prošlost već i zalog za budućnost, saopštilili su.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo