07.10.2024 / 20:00 BiH - Video/Foto

Reportaža Vijesti iz Buturović Polja: Prizori koji se ne mogu opisati!

Reporterska ekipa portala Vijesti.ba danas je ušla u Buturović Polje, mjesto koje je teško stradalo u bujičnim poplavama. U ovom mjestu je nakon Donje Jablanice i najviše smrtno stradalih.

Vodena bujica je nosila sve pred sobom, kuće, puteve, kompletna imanja ...

Buturović Polje je i danas odsječeno od magistralnog puta. Do punkta smo mogli autom, a onda na svoju odgovornost pješke. Nekoliko kilometara prije Buturović polja dočekala nas je provalija široka nekoliko metara. Upravo ova provalija odvojila je Buturović Polje od magistralne ceste.

Na putu zatičemo radnike jedne sarajevske firme koji su već četvriti dan na terenu. U mjestu Kostajnica pokušavaju očistiti put i Buturović Polje povezati sa ostatkom opštine. Do sada su probili 750 metara puta.

Kada su prvi dan ušli na područje zatekli su katastrofu.

“Jedva smo se probili. Deset kilometara išli smo pješke, s bagerima na gusjenicama, mehanizaciju, mašine, lopate, krampe i sve smo nosili u rukama", riječi su radnika.

Stižemo do sela Trusina. Srećemo Jasmina Hakalovića, koji je sa dvoje djece, suprugom i nepokretnom majkom, u noći sa četvrtka na petak preživljavao pravu dramu.

Tu količinu vode nikada ranije nije vidio.

“Prizor koji ne mogu opisat, oko stabla deset kvadrata zemlje, nosi sve. Samo sam viknuo da moramo bježati. Uzmem sina prvo, onda se vratim po majku. Žena i kćerka su zajedno krenule. Sklonili smo se u plastenik komšijin, a kasnije kod komšinice pokucali na vratu. Tu traumu ću pamtiti dok sam živ”, kaže Jasmin.

Sutra ujutro u auto je stavio nešto stvari iz kuće. U slučaju da je voda odnese, kao osam drugih u Buturović Polju, da se spasi barem nešto.

U ovom mjestu jutros je nađeno tijelo još jedne žrtve.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo