07.10.2024 / 15:51 Svijet - Turski predsjednik

Erdogan: Izrael će platiti cijenu za genocid u Gazi

Erdogan: Izrael će platiti cijenu za genocid u Gazi
Foto: Facebook
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ne treba zaboraviti da će Izrael prije ili kasnije platiti cijenu za genocid, koji provodi već godinu dana u Pojasu Gaze ...

... i koji se još uvijek nastavlja te je dodao da će izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovu smrtonosnu mrežu zaustaviti savez čovječanstva, baš kao što je zaustavio i nacističkog vođu Adolfa Hitlera.

Erdogan je u objavi na društvenim mrežama istakao da je danas, 7. oktobra, godišnjica početka izraelskog genocida u Pojasu Gaze.

“Svirepo je ubijeno 50.000 naše braće i sestara, uglavnom žena i djece koji su bili živi prije tačno 365 dana. Uspravno više ne stoje bolnice u Gazi, bogomolje različitih vjera, škole. Mnogi novinari, predstavnici nevladinih organizacija i ambasadori mira više nisu među nama“, naveo je Erdogan.

Turski predsjednik je također naveo da u Gazi, Palestini i Libanu ovih dana ne umiru samo žene, djeca, bebe i nevini civili, već da umire i čovječanstvo, institucije od kojih se očekuje da služe čovječanstvu, međunarodni sistem.

“Pred očima cijelog svijeta, u prenosu uživo već godinu dana se ubija čovječanstvo i svaka nada za budućnost“, istakao je Erdogan.

Navodeći da se danas sa tugom prisjeća desetina hiljada ljudi koje je ubila izraelska Vlada od 7. oktobra prošle godine, Erdogan je izrazio sućut porodicama svih stradalih u Palestini i Libanu.

Naglasio je da se mora okončati dugogodišnja izraelska politika genocida, okupacije i invazije.

“Ne treba zaboraviti da će Izrael prije ili kasnije platiti cijenu za ovaj genocid, koji provodi već godinu dana i još uvijek se nastavlja. Baš kao što je Hitlera zaustavio zajednički savez čovječanstva, Netanyahu i njegova smrtonosna mreža će biti zaustavljena na isti način. Svijet u kojem nema odgovornosti za genocid u Gazi neće imati mira. Kao Turska, mi ćemo nastaviti da se suprotstavljamo izraelskoj Vladi i pozivamo svijet na ovaj častan stav“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je uz poruku objavio i video snimak posvećen godišnjici izraelskog genocida u Gazi.

“Genocid koji čini Izrael ubija Palestince. Genocid koji čini Izrael ubija čovječanstvo“, navodi se u video snimku na turskom, engleskom, arapskom i hebrejskom jeziku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo