07.10.2024 / 15:18 Svijet - Jačanje Alijanse

NATO integriše višedomenzionalne senzore za poboljšanje zračne bezbjednosti

NATO integriše višedomenzionalne senzore za poboljšanje zračne bezbjednosti
Foto: NATO

NATO Savezni zračni komando, zajedno sa Saveznom komandom Brunssum i uz doprinose saveznika, redovno pruža zračne izviđačke i signalne sposobnosti Baltičkim državama i Poljskoj, uz poboljšano upozoravanje, detekciju i praćenje NATO zračnog prostora.

U okviru ovih napora, italijanski avion za rano upozoravanje (Conformal Airborne Early Warning - CAEW) također je nedavno kontrolisan od strane NATO-a kako bi pružio avio nadzornu, komandnu, kontrolnu i komunikacijsku podršku u regionu, kao dio usklađene NATO-ove aktivnosti pojačane budnosti (enhanced Vigilance Activity - eVA) radi osiguravanja saveznika i poboljšanja spremnosti.

Aktivnosti italijanskog aviona u regionu takođe pokazuju NATO-ovu interoperabilnost i brzu sposobnost integracije s pomorskim sredstvima, omogućavajući efikasno i kohezivno korištenje višedomenzionalnih senzora bilo gdje na teritoriji NATO-a. Višedomenzionalni senzori omogućavaju Savezniku da ima potpunu i sveobuhvatnu sliku zapovijedanja i kontrole (C2).

„Nema smisla imati veliku sposobnost - lovce, sisteme zračne odbrane, radare i municiju - ako ne možete osigurati da se oni efikasno koriste“, rekao je general James Hecker, komandant AIRCOM-a. „To zahtijeva odgovarajući pristup sistemima komandovanja i kontrole zračnih snaga, što nam omogućava da usmjerimo naše ključne zračne resurse u trenutku kada su najpotrebniji“, dodao je general Hecker.

AIRCOM pruža ciljanje i efikasne sposobnosti zračne detekcije za Savez, integrirajući sredstva sa NATO pomorskim i kopnenim resursima. Robusni višedomenzionalni senzori omogućavaju Savezniku da ima tačnu zračnu sliku, koja pruža AIRCOM-u, Baltičkim državama i Poljskoj situacijsku svest da identifikuju i prijave bilo kakve moguće zračne incizije ili prekršaje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo