07.10.2024 / 13:59 Svijet - Situacija sve teža

Haićanski premijer Garry Conille traži pomoć u borbi protiv naoružanih bandi

Haićanski premijer Garry Conille traži pomoć u borbi protiv naoružanih bandi
Foto: Agencije
Haićanski premijer Garry Conille krenuo je na put u Ujedinjene Arapske Emirate i Keniju kako bi zatražio sigurnosnu pomoć nakon jednog od najpogibeljnijih napada bandi u karipskoj zemlji u posljednjim godinama.

Haiti je uznemiren nakon što su članovi bande Gran Grif provalili kroz grad Pont-Sonde u zapadnoj regiji Artibonite u četvrtak ujutru, i ubili najmanje 70 ljudi, među kojima dojenčad, i prisiljavajućii više od 6.000 stanovnika u bijeg.

Masakr je izazvao težak šok čak i u zemlji koja je navikla na izbijanje nasilja i gdje je nacionalna policija nadjačana oružjem i s premalo osoblja.

"Kao što vidite, napadnuti smo na nekoliko frontova",izjavio je Conille na konferenciji za novinare uoči putovanja.

Prošle je sedmice Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je još godinu dana mandata međunarodnim sigurnosnim snage koje su namijenjene pomoći lokalnoj policiji u borbi protiv bandi i osiguranju reda i zakona.

Do sada je misija malo napredovala pomažući Haitiju da uspostavi red sa samo oko 400 uglavnom kenijskih policajaca na terenu.

"Jedan od ciljeva ovog putovanja je odlazak u Keniju kako bismo s predsjednikom Rutom razgovarali o tome kako možemo ubrzati raspoređivanje ostataka kenijskih trupa što je brže moguće kako bismo nastavili pružati potporu nacionalnim policijskim snagama", kazao je Conille.

Rekao je da će razgovarati sa svojim kolegom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima "kako možemo pronaći redovne protoke kako bismo pomogli haićanskoj nacionalnoj policiji u borbi protiv narušavanja sigurnosti”.

U petak je Conille, uz pratnju naoružane policije, posjetio pacijente u bolnici koji se liječe od rana zadobijenih u napadu u četvrtak. Obećao je da su pojačanja na putu iz glavnog grada Port-au-Princea.

Portparol nacionalne policije Haitija kazao je Reutersu da je načelnik policije zadužen za odjel Artibonite smijenjen.

Gran Grif je najveća banda u odjelu Artibonite na Haitiju, tvrde sigurnosni analitičari. U regiji se nalaze brojna rižina polja Haitija.

Vođa bande Luckson Elan rekao je da je napad bio osveta za civile koji su ostali pasivni dok su policija i skupine osvetnika ubijale njegove vojnike.

Ovosedmična ubojstva bila su najnoviji znak pogoršanja sukoba na Haitiju, gdje naoružane bande kontroliraju većinu Port-au-Princea i šire se na obližnje regije, potičući glad i čineći stotine hiljada beskućnicima. Obećana međunarodna pomoć još kasni, a obližnje zemlje deportovale su migrante natrag u zemlju.

Broj ljudi interno raseljenih zbog sukoba u međuvremenu je nadmašio 700.000, skoro se udvostručujući u šest mjeseci.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo