07.10.2024 / 12:47 Svijet - VGTRK

Ruska državna TV meta kibernetičkog napada, tvrdi Kremlj

Ruska državna TV meta kibernetičkog napada, tvrdi Kremlj
Foto: Profimedia
Ruska državna medijska kompanija VGTRK pogođena je neviđenim kibernetičkim napadom, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodavši da stručnjaci naporno rade kako bi otkrili ko je odgovoran za njega.

 

VGTRK, koji posjeduje i upravlja glavnim nacionalnim televizijskim kanalima i nizom regionalnih kanala i radiostanica, ranije u ponedjeljak je objavio u saopćenju da su njegove internetske usluge preko noći postale meta kibernetičkog napada, no da radiotelevizijsko emitovanje normalno funkcioniše uprkos napadu, prenosi HINA.

"Naš državni medijski holding, jedan od najvećih, suočio se s neviđenim hakerskim napadom na svoju digitalnu infrastrukturu", kazao je Peskov novinarima, rekavši da VGTRK radi na tome da prebrodi posljedice napada.

"Specijalisti nastoje ustanoviti sve okolnosti kako bi razumjeli kamo vode tragovi koje su ostavili oni koji su organizirali ovaj hakerski napad na kritičnu infrastrukturu". VGTRK, Sveruska državna radiotelevizijska kompanija, nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentarom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo