07.10.2024 / 12:10 Svijet - Godina dana sukoba

Objavljena detaljna statistika: 41 hiljada poginulih Palestinaca, eliminisano 728 izraelskih vojnika

Objavljena detaljna statistika: 41 hiljada poginulih Palestinaca, eliminisano 728 izraelskih vojnika
Foto: UNICEF

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u ponedjeljak objavile nove podatke povodom godinu dana od početka rata u Gazzi, brojke govore o o operacijama IDF-a u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali i Libanu, od broja raketa ispaljenih na Izrael do broja ciljeva koje je pogodilo izraelska avijacija.

Prema podacima, oko 17.000 operativaca Hamasa i članova drugih grupa ubijeno je od strane IDF-a u Pojasu Gaze od početka rata, pored otprilike 1.000 unutar Izraela 7. oktobra, kada su naoružani napadači napali i ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, te oteli 251 osobu i odveli ih u Gazu.

Izrael je odgovorio vojnom kampanjom sa ciljem rušenja Hamasovog režima u Pojasu Gaze, uništenja grupe i oslobađanja talaca.

Ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas unutar Gaze saopćilo je da je preko 41.000 Palestinaca ubijeno u Gazi, iako se taj broj ne može nezavisno potvrditi i vjeruje se da uključuje i civile i članove Hamasa.

Prema podacima IDF-a, vojska je ubila osam komandira brigada Hamasa i komandire istog ranga, kao i više od 30 komandira bataljona. Također, više od 165 komandira četa Hamasa i operativaca sličnog ranga su ubijeni, prema tim podacima.

Oko 40.300 ciljeva je pogođeno u Pojasu Gaze od početka rata, a vojnici su otkrili oko 4.700 ulaza u tunele, navodi IDF prenosi The Times of Israel.

Dan nakon napada Hamasa, libanska teroristička grupa Hezbollah započela je napade duž izraelske sjeverne granice, tvrdeći da djeluje u znak podrške Gazi. Borbe su se postepeno pojačavale tokom mjeseci, sve do prošlog mjeseca kada je Izrael započeo novu ofanzivu protiv ove grupe ubivši cijelo njeno vrhovno vodstvo i pokrenuvši kopnenu operaciju u južnom Libanu.

U Libanu, IDF je saopćio da je ubijeno više od 800 operativaca, većinom pripadnika Hezbollaha, taj broj uključuje 90 Hezbollahovih komandanata.

Prema podacima IDF-a, gotovo 11.000 Hezbollahovih položaja je pogođeno od strane vojske.

Od početka rata, više od 26.000 raketa, projektila i dronova ispaljeno je na Izrael s više frontova.

Ovi brojevi uključuju 13.200 projektila ispaljenih iz Gaze — najmanje 5.000 samo 7. oktobra — 12.400 iz Libana, oko 60 iz Sirije, 180 iz Jemena i 400 iz Irana — potonji u dva direktna napada na Izrael 13. aprila i 1. oktobra.

IDF nije precizirao koliko je dronova i projektila ispaljeno iz Iraka na Izrael tokom rata.

IDF je saopćio da je Vojna obavještajna direkcija ispitala oko 7.000 palestinskih osumnjičenih u Pojasu Gaze, od kojih su mnogi uhapšeni i odvedeni u Izrael na dodatno ispitivanje. Mnogi su također vraćeni u Gazu nakon ispitivanja.

Ukupno 728 vojnika, rezervista i lokalnih sigurnosnih službenika poginulo je, a još 4.576 je ranjeno u ratu od 7. oktobra — najnoviji u nedjelju. Od njih, 346 je poginulo, a 2.299 je ranjeno tokom kopnene ofanzive u Gazi.

IDF također navodi 56 vojnika koji su poginuli zbog prijateljske vatre u Gazi i drugih vojnih nesreća.

Od 7. oktobra, na Zapadnoj obali, IDF navodi da su vojnici uhapsili više od 5.250 traženih Palestinaca, uključujući više od 2.050 povezanih s Hamasom. Pored toga, oko 690 naoružanih ljudi, demostranata koji su se sukobili s vojnicima ili terorista koji su izvodili napade, ubijeno je od strane vojnika na Zapadnoj obali, navodi IDF.

IDF navodi da je izvedeno 150 racija na nivou brigade na Zapadnoj obali, a 30 domova Palestinaca optuženih za terorizam je srušeno.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo