07.10.2024 / 12:03 VIJESTI.BA PODCAST - Video intervju

Izetbegović: Schmidt će se obojiti šahovnicom, Zapad će ukloniti Dodika!

Izetbegović: Schmidt će se obojiti šahovnicom, Zapad će ukloniti Dodika!
Foto: Vijesti.ba

Gost Vijesti.ba podcasta je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Razgovor sa Izetbegovićem smo snimali u četvrtak u poslijepodnevnim satima, s planiranim emitovanjem u petak. Uslijed katastrofalnih bujičnih poplava koje su pogodile BiH, na Izetbegovićev zahtjev intervju je odgođen za emitovanje nakon izbora.

Hoće li Dodik biti osuđen; Šta Plenković nagovara Schmidta i šta mu je nudio visoki predstavnik; ko je “izdao” i kako su njega i Čovića odvajali u posebne sobe u Neumu; Stižu li dronovi iz Turske i jesu li za “ne daj Bože”; Poziv Trojki na zajednički stav … neke su od tema razgovora.

Izetbegović je prije nekoliko godina bio na udaru dijela javnosti, pod optužbom da zvecka oružjem, a sve zbog riječi “Za ne daj Bože”, no sada sa susjedi ubrzano naoružavaju. “Treba da nas zabrinjava. Malo ko nabavlja oružje, a da se ne osjeti jačim, da s tim nešto ne pokuša. Na kraju krajeva efektiraće se to na njihovom političkom stavu, gardu, tretiraće nas kao slabije. To se mora pratiti”, navodi Izetbegović.

Razgovarali smo i o putu ka NATO-u, a Izetbegović otkriva zašto misli da političke prilike mogu dovesti do toga da BIH “preko noći postane članica”.

Svjedočimo li početku procesa u kojem će Zapad ukloniti blokade sa NATO puta, pa i samog Dodika.

“Svašta su mu tolerisali, a mali je prag bio u odnosu na SDA. Čović je drsko zaustavljao EU put i udruživao se s Dodikom, pomogli su mu na naše oči”, kaže Izetbegović.

Izetbegović je govorio i o EU putu te Planu rasta.

“Brisel je potvrdio stavove SDA”, kaže Izetbegović i komentariše tvrdnje Trojke po ovom pitanju te im upućuje poziv da se zajednički postave u odnosu na Dodika.

Izetbegović odgovara na optužbe da “Bošnjake svađa sa Zapadom i Amerikom”.

Ekskluzivno otkriva detalje iz Neuma, odvođenje njega i Čovića u “posebne sobe”, vršenje pritisaka …

“Dreka je bila da ću ja nešto izdati. Radili su to oni koji to u sebi nose, mislili su da sam kao oni”, kaže Izetbegović.

Izetbegović daje svoje viđenje načina na koji je formirana vlast u FBiH, šoku koji je dezavuisanjem Ustava priredio Schmidt, ali i odgovara na tvrdnje da je SDP u ranijim mandatima davao potpis za formiranje Vlasti kada je bio u prilici blokirati.

Predsjednik SDA otkriva i šta mu je nudio Christian Schmidt.

“Rekao sam mu da se nemamo namjeru miješati i preporučio sam mu da ne ide u Strazbur. Već je obojen sa izmjenama Ustava koje su rađene u dogovoru s Plenkovićem, vjerovatno ga Plenković nagovara na rušenje presude Kovačević. Ako to uradi, definitivno će se obojiti šahovnicom”, kaže Izetbegović.

Govorio je i o odnosima sa probosanskim strankama, Trojkom, ali i radu vlasti na federalnom nivou.

Izetbegović je iznenađen da je obustavljena istraga protiv njega, a otkrio je i šta očekuje od procesa Dodiku.

“Mislim da je iza procesa konačno stala međunarodna zajednica. Pretpostavljam da će proces ići u tom smjeru da bude osuđen”, kaže Izetbegović.

Govorio je i o očekivanjima od lokalnih izbora, sudaru s Trojkom.

Emitujemo i ovaj dio intervjua u kojem se mogu vidjeti predviđanja predsjednika SDA iznesena dva dana uoči izbora. Cijeli intervju u videu ispod…

Izetbegović je u Turskoj posjetio i fabriku dronova te za Vijesti otkrio ekskluzivne detalje iz posjete ovoj kompaniji.

“Do nas je. Od transfera tehnologija do cijene dronova, sve je otvoreno”, poručuje Izetbegović.

 


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo