07.10.2024 / 11:00 Svijet - Saopštila policija

Eksplozija ispred aerodroma u Pakistanu: Poginulo dvoje, najmanje osmero mrtvih

Eksplozija ispred aerodroma u Pakistanu: Poginulo dvoje, najmanje osmero mrtvih
Foto: EPA
U eksploziji ispred aerodroma u gradu Karačiju na jugu Pakistana poginula su dva radnika iz Kine, a povrijeđeno je najmanje osmoro ljudi, saopštila je danas pakistanska policija.

 

Pakistanska separatistička grupa Balučistanska oslobodilačka armija (BAL) preuzela je odgovornost za eksploziju podmetnutu konvoju u kojem su prevoženi kineski državljani, prenosi AP.

Policija i pokrajinska vlada su saopštile da je "eksplodirala cisterna za naftu u blizini najvećeg aerodroma u Pakistanu".

Na video-snimcima se mogu vidjeti automobili u plamenu, gust dim koji se diže sa mjesta eksplozije i veliki broj pripadnika pakistanske vojske.

U saopštenju kineske ambasade povodom ove eksplozije potvrđeno je da je konvoj koji je prevozio kineske radnike kompanije, napadnut oko 23:00 sati po lokalnom vremenu i da su u napadu poginula dva Kineza, a da je povrijeđen jedan, kao i nekolicina Pakistanaca.

Navodi se da je eksplozija "teroristički napad" i da Kina sarađuje sa Pakistanom u otklanjanju posljedica ovog napada, uz poziv upućen pakistanskim vlastima da sprovedu temeljnu istragu kako bi se počinioci kaznili.

- Kineska ambasada i generalni konzulat u Pakistanu snažno osuđuju ovaj teroristički napad i izražavaju duboko saučešće zbog nevinih žrtava iz obe zemlje, - stoji u saopštenju kineskog diplomatskog predstavništva u Pakistanu.

Hiljade kineskih radnika rade u Pakistanu, a većina njih je angažovana na poslovima u okviru kineske inicijative "Pojas i put" i na izgradnji velikih infrastrukturnih projekata.

Separatistički pobunjenici u Balučistanu zahtijevaju nezavisnost i optužuju federalnu vladu za nepravedno eksploatisanje bogatih nalazišta nafte i minerala na štetu lokalnog stanovništva.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo