07.10.2024 / 10:46 Svijet - Abu Dhabi

Ujedinjeni Arapski Emirati pokreću dvosedmičnu kampanju za pomoć Libanu

Ujedinjeni Arapski Emirati pokreću dvosedmičnu kampanju za pomoć Libanu
Foto: Arhiv, Pexels

Prema uputama predsjednika šeika Mohameda bin Zayeda Al Nahyana i šeika Mansoura bin Zayeda Al Nahyana, potpredsjednika, zamjenika premijera i predsjednika predsjedničkog suda, šeik Theyab bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan...

... zamjenik predsjedavajućeg predsjedničkog suda za razvoj i pitanja palih heroja i predsjednik Međunarodnog humanitarnog i filantropskog vijeća, pokrenuo je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima filantropsku kampanju solidarnosti s narodom Libanona.

Kampanja se provodi od 8. do 21. oktobra pod sloganom "UAE stoji uz Liban", a usmjerena je na uključivanje zajednice, institucija te organizacija javnog i privatnog sektora, javlja agencija WAM.

Govoreći o važnosti kampanje, šeik Theyab bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan je naglasio izuzetnu važnost koju UAE pod vodstvom predsjednika pridaju pomoći ljudima u Libanonu u njihovoj teškoj humanitarnoj situaciji.

Izrazio je povjerenje u zajednicu Ujedinjenih Arapskih Emirata – ljude, kompanije i institucije – da će stajati uz ljude koji se suočavaju s kriznim situacijama i pružiti im podršku.

Najava kampanje stigla je neposredno nakon odluke predsjednika šeika Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, koji je odobrio paket hitne pomoći vrijedan 100 miliona američkih dolara kao dio napora zemlje da podrži narod Libana.

UAE su poslali šest aviona natovarenih s oko 205 tona medicinskih potrepština, hrane, materijala za pomoć i opreme za skloništa.

To je učinjeno u suradnji s međunarodnim partnerima kao što su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo