07.10.2024 / 10:22 Svijet - Feodosia

Požar u skladištu nafte pod ruskom okupacijom na Krimu

Požar u skladištu nafte pod ruskom okupacijom na Krimu
Foto: X

Požar je izbio u skladištu nafte u gradu Feodosia na krimskoj obali Crnog mora, saopćili su u ponedjeljak zvaničnici koje je imenovala Rusija na Krimskom poluotoku koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Nije bilo žrtava, napisao je Oleg Krjučkov, savjetnik ruskog čelnika Krima, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, pozivajući se na šefa administracije Feodosije.

Nema detalja o tome što je izazvalo požar. Informativni kanal Baza Telegram, koji ima izvore među ruskim sigurnosnim službama, javio je da je u Feodosiji gorjelo nekoliko spremnika goriva nakon što su mještani čuli niz jakih eksplozija.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje o eksplozijama iz nezavisnih izvora. Nije bilo trenutnih komentara ukrajinskih zvaničnika.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove jedinice protivzračne obrane uništile 12 ukrajinskih dronova iznad područja Krimskog poluotoka.

Ulični promet u dijelovima Feodosije bio je privremeno ograničen, objavili su u ponedjeljak ruski zvaničnici na Krimu na društvenim mrežama.

Ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama iz zraka i mora na ruske vojne ciljeve na Krimu tokom rata oštetili su ili uništili nekoliko brodova i pomorskih remontnih brodogradilišta u krimskoj luci Sevastopolj i pogodili druge mete.

Moskva koristi svoju flotu u Crnom moru za izvođenje dugometnih napada na Ukrajinu. Za ruskog predsjednika Vladimira Putina, vode koje se spajaju sa Sredozemnim morem također su, međutim, važna odskočna daska za iskazivanje moći na Bliski istok i Evropu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo