06.10.2024 / 15:15 Zanimljivosti - Obratiti pažnju

Opasna infekcija pogađa muškarce više nego što se mislilo, može dovesti do karcinoma

Opasna infekcija pogađa muškarce više nego što se mislilo, može dovesti do karcinoma
Foto: Pixabay
Humani papiloma virus, poznatiji kao HPV, odgovoran je za veliku većinu slučajeva raka vrata maternice, ali o toj spolno prenosivoj infekciji ne trebaju brinuti samo žene.

Naime, novo istraživanje naučnika s Nacionalnog univerziteta u Córdobi u Argentini, objavljeno u časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, sugeriše da HPV pogađa i muškarce u daleko većoj mjeri nego se prije mislilo te da su sojevi HPV-a, koji ljude izlažu visokom riziku od raka, također povezani s većim postotkom oštećene i nefunkcionalne sperme, što pak ima direktne posljedice na plodnost muškaraca.

Vakcina

Trenutno se pažnja posvećuje isključivo otkrivanju virusa u cervikalnim pregledima žena, pa je cijeli raspon učinaka koje HPV može imati na muškarce relativno nedovoljno istražen, iako je dobro poznato da HPV uzrokuje rak penisa, anusa, usta i grla kod muškaraca.

Trebalo je proći dosta vremena da se kampanje za vakcinisanje protiv HPV-a usmjere i na muškarce, odnosno dječake. Vakcina protiv HPV-a dostupno je od 2006., a od 2022. godine Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se vakcina protiv HPV-a uključi u rutinsko vakcinisanje za muškarce i žene. Ipak, "primarni cilj su djevojčice u dobi od 9 do 14 godina".

Dječaci se smatraju "sekundarnim ciljevima" samo tamo gdje je to "izvedivo i pristupačno". U 2019. godini oko četiri posto dječaka diljem svijeta primilo je vakcinu u usporedbi s 15 posto djevojčica. Od 107 zemalja tek jedna trećina u program vakcinisanja uključila je i dječake.

Ukupna vakcinacija još je mala te se i dalje radi na podizanju svijesti o tome da je HPV uzročnik čak šest vrsta raka. Zahvaljujući vakcini protiv HPV-a u Velikoj Britaniji slučajevi raka vrata maternice smanjili su se za čak 90 posto, ali je rak grla i penisa povezan s HPV-om u porastu.

Sa Univerziteta Uppsala u Švedskoj poručili su da je cijepljenje svih protiv HPV-a, bez obzira na spol, "jedini način da se iskorijeni ova prečesta infekcija i njezine dugoročne zdravstvene posljedice".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo