04.10.2024 / 12:23 Obrazovanje - Nova akademska godina

Povećan broj studenata na Univerzitetu u Bihaću

Povećan broj studenata na Univerzitetu u Bihaću
Foto: FENA

Svečanim prijemima na svim fakultetima započela je nova akademska godina na Univerzitetu u Bihaću. iako suočen s izazovima poput drugih visokoškolskih ustanova u zemlji, Univerzitet u Bihaću i ove godine dočekuje nove generacije studenata koji su izabrali domaće obrazovanje umjesto odlaska u inostranstvo.

Prorektor za finansije i razvoj Univerziteta u Bihaću Fadil Islamović ističe da su ove godine primijetili pozitivan pomak, s većim brojem upisanih studenata u odnosu na ranije godine.

On je optimističan u pogledu budućnosti, ističući da je situacija bolja nego prethodnih godina, te da sve manje studenata odlazi studirati na druge ustanove sličnog ranga.

- Do sada imamo prijavljenih 480 studenata na prvom ciklusu studija, što je blagi porast u odnosu na protekle dvije godine - kaže Islamović.

Navodi kako se nastava na prvom ciklusu studija odvija na 17 studijskih programa na sedam fakulteta univerziteta.

Ukupan broj studenata na Univerzitetu Bihać, uključujući redovne, vanredne, te studente drugog i trećeg ciklusa, iznosi oko 2000 na godišnjem nivou.

Prema odluci Senata Univerziteta, nastava na prvom ciklusu studija započela je 1. oktobra, dok će studenti drugog i trećeg ciklusa s nastavom krenuti u novembru.

Kantonalno ministarstvo obrazovanja predvođeno ministrom Denisom Osmankićem uputilo je čestitke svim studentima i profesorima na visokoškolskim ustanovama Unsko-sanskog kantona, poželivši im uspjeh u ispunjavanju akademskih zadataka i napretku na ličnom i profesionalnom putu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo