03.10.2024 / 14:45 Svijet - Promocija nove knjige

BBC otkazao intervju s Borisom Johnsonom zbog tehničke greške

BBC otkazao intervju s Borisom Johnsonom zbog tehničke greške
Foto: Rory Arnold

BBC je otkazao intervju s Borisom Johnsonom nakon što je Laura Kuenssberg slučajno poslala bivšem premijeru svoje bilješke za pripremu.

Kuenssberg, koja vodi nedeljni politički program ove televizije, izjavila je da "nema smisla pretvarati se da to nije ništa drugo do neugodno i razočaravajuće".

Otkrivajući grešku na X, rekla je da se pripremala za intervju s gospodinom Johnsonom u četvrtak i "izgreške sam mu poslala naše bilješke za pripremu u poruci namijenjenoj mom timu".

"To očigledno znači da nije u redu da intervju ide dalje", dodala je.

Bivša politička urednica BBC-a izjavila je da je to "frustrirajuće" i da ima "puno važnih pitanja koja treba postaviti".

"Ali, osim crvenog lica, iskrenost je najbolja politika", dodala je Kuenssberg.

Intervju s gospodinom Johnsonom trebao se emitirati u posebnom 30-minutnom programu u četvrtak navečer i bio je snažno promoviran od strane BBC-a tokom proteklih četrnaest dana.

Trebao je biti prvi intervju u okviru medijskog kruga bivšeg premijera povodom promocije njegove nove knjige "Unleashed" koja izlazi 10. oktobra.

Press tim BBC-a izjavio je da dijeljenje bilješki s gospodinom Johnsonom čini intervju s njim "neizvodivim".

Portparol je dodao: "U ovim okolnostima, i BBC i tim gospodina Johnsona su se složili da je ovo najbolji način naprijed."

Izdavači gospodina Johnsona rekli su da će knjiga "donijeti neizostavnu kulturnu i političku pokrivenost koja će natjerati naciju na razgovor".

Isječci iz knjige već su objavljeni u štampanim medijima, a Johnson je rekao da više nije siguran da su zaključavanja koja je nametnuo igrala odlučujuću ulogu u suzbijanju COVID-a.

Također je tvrdio da je razmatrao odobravanje napada na skladište u Nizozemskoj kako bi povratio COVID vakcine, priznajući da je plan bio "lud".

Boris Johnson je rekao da mu je rečeno da pruži vojvodi od Sussexa "mušku motivaciju" kako bi ga uvjerio da ostane u Velikoj Britaniji.

Bivši lider Konzervativne stranke optužio je Rishija Sunaka da je prisilio kraj njegove političke karijere ubistvom - poput Bruta koji ubija Julija Cezara.

Johnson je dodao da je ranije smatrao gospodina Sunaka "prijateljem i partnerom".

U isječcima, on je također tvrdio da ga je Buckinghamska palača zamolila da uvjeri vojvodu od Sussexa da ne napusti Veliku Britaniju, te je pristao da mu da "mušku motivaciju".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo