02.10.2024 / 13:00 VIJESTI.BA PODCAST - Video intervju

Karić: Dolazim spremna u Novo Sarajevo, Draško je loš đak

Karić: Dolazim spremna u Novo Sarajevo, Draško je loš đak
Foto: Vijesti.ba

Gošća Vijesti.ba podcasta bila je gradonačelnica Sarajeva i kandidatkinja za načelnicu Općine Novo Sarajevo Benjamina Karić.

Šta je njen plan za Novo Sarajevo, kakve su ovlasti i mogućnosti?

"Dovoljno je reći da je budžet Općine Novo Sarajevo skoro duplo veći od budžeta Grada Sarajeva. Primjera radi, Grad Sarajevo raspolaže budžetom od oko 19 miliona KM dok Grad Banja Luka ima 150 miliona KM na raspolaganju i to je problem o kojem treba pričati. Nadam se da ću kao načelnica imati mogućnost da bolje slušam probleme građana i rješavam ih”, kaže Karić.

Kaže da u 21. stoljeću ne smije postojati niti jedno naselje koje nema ono osnovno - struju, vodu, kanalizaciju i asfalitarane ulice.

“To je minimum minimuma. Druga stvar je čistoća. Naši građani nisu zadovoljni s tim aspektom i ja sam obećala da ću očistiti našu opštinu od smeća. Želim da ovo bude mjesto gdje će ljudi uživati u prirodi. Također naša općina nema trg i to je veliki problem. Imamo Trg heroja u Hrasnom koji se samo zove tako, na njegovom mjestu nalazi parking i trebamo mu vratiti pravu namjenu. Na toj je lokaciji zamišljena izgradnja podzemnog parkinga, a što je opet još jedan od problema građana”, kaže Karić.

Posebnu pažnju najavljuje zbrinjavanju starijih osoba, a najavljena je i izgradnja mosta iza Doma zdravlja Omer Maslić.

"Za Sarajevo se često zna reći da je grad mostova i takvim ga želimo napraviti. U planu je i izgradnja mosta Ars Evi, a također u planu je i pomenuti most iza Doma zdravlja Omer Maslić koji će se zvati Paper Bridge. Sredstva za njega su već osigurana i realizacija se očekuje u skorom periodu”, kaže Karić.

Ona najavljuje nove fasade u općini i rezultat koji će se vidjeti u prvoj godini mandata.

“Naša općina treba zablistati u naredne četiri godine. Posebno mi je važna rekonstrukcija vrtića Kolibri koji prima osam grupa djece. Trebamo raditi i na proširenju kapaciteta škola koje treba opremati jer naša djeca zaslužuju najbolje. Obećala sam i izgradnju škole na Pofalićima i izgradit ću je", poručuje Benjamina Karić.

Šta je plan za pružanje sadržaja građanima tokom sva četiri godišnja, za Vilsonovo šetalište, šta mogu očekivati mladi ljudi, a šta investitori, kako riješiti problem spore administracije, kakvu će funkciju imati Općinsko javno preduze ONSA?

Šta je plan za specijalizacije u Domu zdravlja Omer Maslić, koliki iznosi će se izdvajati za stipendije i šta je plan po pitanju pronatalitetne politike, pogledajte u intervjuu za Vijesti.ba

“Socijalo ugroženim također trebamo povećati iznose primanja. Vidimo koliko su troškovi života veliki i tu se svi trebamo ujediniti", navodi Karić te najavljuje saradnju sa višim nivoima vlasti.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo