02.10.2024 / 12:35 Svijet - Nijaz Čardaklija

Ambasador BiH iz Teherana za Vijesti: Šta su mogući potezi Izraela i Irana?

Ambasador BiH iz Teherana za Vijesti: Šta su mogući potezi Izraela i Irana?
Foto: Ilustracija

Dan nakon iranskih raketnih napada na Izrael, situacija u Teheranu je mirna.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba ambassador BiH u Iranu Nijaz Čardaklija.

“Ovdje se apsolutno niko ne uzbuđuje. Obični ljudi čak se čine zadovoljni što je Iran uzvratio Izraelu. U 35 gradova, uključujući Teheran, sinoć su slavili, jer su oni ranije akcije Izraela doživjeli kao poniženja. Pa su bile rasprave u medijima šta će Iran da uradi, zašto ne uzvraća. Vanjska i sigurnosna politika je vrlo hladna kalkulacija i Iran radi na zaštiti svojih interesa, prestiža i ugleda u svijetu. On nije mali, ni u regionu, bez obzira šta mi mislili, to je vrlo moćna zemlja koja ima saveznike”, kaže Čardaklija za Vijesti.

Dodaje da je ministar vanjskih poslova Irana je već kazao da se “zna zašto je ovo urađeno”.

“Koliko ja vidim da su se pokrenule diskretne inicijative da Izrale ne uzvraća ili uzvrati simbolično kao prvi put. Vidjeli ste u medijima u Izraelu da se govori da je napad osujećen, da sve funkcioniše, to su ti diskretni putevi da se ne ide u dalju eskalaciju. Najviše sada zavisi od SAD kako će reagovati prema Izraelu”, kaže Čardaklija.

Pitali smo ga i za državljane BiH u Iranu.

“Državljana BiH je u Iranu vrlo malo. U Teheranu su tri porodice koje tu žive vrlo dugo, i još jedna 200 kilometara južno. Niko od njih ne razmišlja da napušta zemlju. Što se nas tiče situacija je normalna, iako znamo da nije. Također, niti jedna država nije tražila evakuaciju svojih ambasada i državljana, tako da su i tu stvari jasne”, kaže Čardaklija za Vijesti.ba

Rekao je da je procjena da, ukoliko bi se desio neki protuudar Izraela, da bi bio vrlo ciljan, možda na nuklearna postrojenja, neke veće kasarne, ali da Teheran nije u žiži tog interesovanja kao vojna meta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo