02.10.2024 / 09:04 Svijet - Analiza BBC-a

Eskalacija sukoba: Hoće li se promijeniti ‘lice Bliskog istoka!?

Eskalacija sukoba: Hoće li se promijeniti ‘lice Bliskog istoka!?
Foto: X.com

BBC piše da je sinoćnji napad Irana na Izrael bio drugačiji od onog u aprilu, jer je izgledao da “žele da naprave ozbiljnu štetu i da su bili mnogo agresivniji".

Iranska revolucionarna garda saopštila je da uzvraća za ubistva visokih lidera u Hamasu i Hezbolahu i upozorila da će, ako Izrael uzvrati, uzvratiti udarac.

“Prošli put, Joe Biden je rekao Netanyahuu - "uzmi pobjedu", nemoj raditi veliki odgovor. Ovog puta u Izraelu je raspoloženje veoma drugačije, piše BBC i doddaje: “Pogledajte sinoćnji tvit bivšeg premijera Naftalija Beneta, koji je veoma oštro poručio "ovo je najveća prilika u 50 godina da se promijeni lice Bliskog istoka".

Rekao je da bi Izrael trebao krenuti na iranska nuklearna postrojenja, kako bi "osakatio ovaj teroristički režim". Sada on nije premijer (iako se naširoko smatra da će biti budući, pa je želio pokazati da je čvrst), ali to odražava određeno raspoloženje u zemlji.

BBC ne iskljuluje napade Izraela na bilo šta u ovom trenutku – nuklearna postrojenja, petrohemijska postrojenja, sve što bi moglo nanijeti štetu iranskoj ekonomiji.

Scenario je uvijek bio da Iran ima prednju odbranu u obliku Hezbolaha u Libanu, s ogromnim arsenalom sofisticiranog oružja, koje bi se teoretski koristilo ako Iran i njegova nuklearna postrojenja budu napadnuti. Ali u posljednjih nekoliko sedmica, Izrael je odrubio glavu organizaciji Hezbolah, uništio polovinu njenog oružja i napao Liban. Odvraćanje koje je Iran imao, moglo bi se reći, nije samo nestalo – razbijeno je na hiljadu komada.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo