02.10.2024 / 08:56 Svijet - Prekršio kraljevski protokol?

Johnson tvrdi da je kraljica Elizabeta II bolovala od raka kostiju prije smrti

Johnson tvrdi da je kraljica Elizabeta II bolovala od raka kostiju prije smrti
Foto: Agencije

Bivši britanski premijer Boris Johnson je kontroverzno prekršio kraljevski protokol i u svojoj nadolazećoj autobiografiji tvrdio da je kraljica Elizabeta II bolovala od raka kostiju prije svoje smrti.

U knjizi, koja će se pojaviti na policama 10. oktobra, a već je dio objavljen ove sedmice u novinama Daily Mail - za koje Johnson također piše - prisjetio se posljednjih dana kraljice u Balmoralu, Škotska.

Johnson je formalno podnio ostavku samo dva dana prije smrti Elizabete II u septembru 2022. godine, a od tada su se vodile žestoke spekulacije o tome kako je tačno preminula, piše CNN.

"Znao sam već više od godinu dana da ima oblik raka kostiju, i njeni doktori su bili zabrinuti da bi u bilo kojem trenutku mogla naglo oslabiti," napisao je u izvodu iz knjige.

Johnsonov izvještaj predstavlja prvu javnu naznaku od strane bivšeg visokog vladinog zvaničnika o tome šta je mogao biti uzrok smrti kraljice. Na njenom smrtovnici naveden je "starost" kao uzrok smrti.

Johnson nije prvi premijer koji se prisjeća svog života, vremena na funkciji i interakcija s pokojnom kraljicom u autobiografiji. Bivši britanski lideri Tony Blair, Gordon Brown i David Cameron također su to učinili, ali samo uopćeno i bez iste razine živopisnih detalja kao Johnson.

Buckinghamska palata ima politiku nekomentarisanja knjiga objavljenih o kraljevskoj porodici i kao takva nije ni potvrdila ni demantovala Johnsonove tvrdnje.

Johnson, koji je bio premijer između 2019. i 2022. godine, prisjetio se putovanja do kraljevskog rezidencijalnog imanja Balmoral radi uobičajenog oproštajnog prijema i ostavke. Po dolasku, prisjetio se da ga je dočekao kraljičin privatni sekretar Edward Young, koji mu je sugerisao da se njeno zdravstveno stanje značajno pogoršalo tokom ljeta.

Prisjećajući se tog posljednjeg susreta, kada su sjedili zajedno u kraljičinoj dnevnoj sobi, Johnson je rekao da je razumio Youngovu prethodnu upozorbu.

"Izgledala je blijedo i više povijeno, a imala je tamne modrice na rukama i zapešćima, vjerovatno od infuzija ili injekcija," napisao je.

"Ali njen um – kao što je Edward također rekao – nije bio ni najmanje pogođen bolešću, i povremeno bi u našem razgovoru i dalje bljesnula taj veliki bijeli osmijeh, sa svojom naglom ljepotom koja podiže raspoloženje."

Johnson je opisao sedmične sastanke premijera s monarhom kao "privilegiju" i "melem."

"Zračila je etikom služenja, strpljenja i vođenja, zbog čega ste zaista osjećali da biste, ako treba, umrli za nju," nastavio je. "To možda zvuči suludo nekim ljudima (i potpuno očigledno mnogima drugima), ali ta lojalnost, koliko god primitivna mogla izgledati, i dalje je u srcu našeg sistema.

"Potrebna vam je osoba koja je ljubazna, mudra i iznad politike, kako bi personificirala ono što je dobro u našoj zemlji. Ona je taj posao briljantno obavljala."

Pokojna kraljica nikada nije dijelila privatne medicinske detalje s javnošću. Pomagači unutar kraljevskog domaćinstva i dalje tvrde da članovi porodice imaju isto pravo na medicinsku privatnost kao i svi drugi.

Kralj Charles III i princeza od Walesa, Catherine, prekinuli su taj trend i bili su otvoreniji u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem. Oboje su podijelili detalje o svojim dijagnozama raka i oporavku.

Međutim, u oba slučaja, odlučili su ne otkrivati specifičan oblik raka s kojim su se borili. Kada su ih pitali, pomagači su rekli da su htjeli podijeliti svoja iskustva kako bi podigli svijest o toj bolesti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo