01.10.2024 / 18:26 Svijet - Glasnogovornik izraelske vojske

Hagari: Ozbiljno pratimo prijetnju, vatra iz Irana mogla bi biti širokog obima

Hagari: Ozbiljno pratimo prijetnju, vatra iz Irana mogla bi biti širokog obima
Foto: Agencije
Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari kaže da će očekivana raketna vatra iz Irana vjerovatno biti velikih razmjera.

"Ozbiljno pratimo prijetnju. Molimo javnost da slijedi smjernice Home Front Commanda (Komandantni štab vojnog okruga Izraelskih odbrambenih snaga odgovorno za civilnu zaštitu).

"Vatra iz Irana mogla bi biti širokog obima", rekao je Hagari na press konferenciji.

"Kad se oglasi sirena, od vas se traži da uđete u zaštićeno područje i ostanete tamo dok vas ne obavijestimo drugačije", dodaje Hagari.


Lansiranje iranskih raketa na Izrael očekuje se već večeras, javlja NBC, a prenosi Sky News. Izvori su rekli NBC-u da se Izrael priprema za odmazdu Irana već večeras.

Glasnogovornik izraelske vojske također je rekao da se očekuje da će potencijalni raketni napad iz Irana biti širokih razmjera, prenosi Reuters. Američki zvaničnici očekuju da će ovaj iranski odgovor imati veću vatrenu moć od iranskog odgovora u aprilu, izvještava NBC.

Zvaničnici kažu da se očekuje da će uključivati ​​veći broj balističkih projektila nego što je korišteno u aprilu, pa bi stoga prijetnja mogla biti značajnija. Proiranske grupe u regiji također bi mogle igrati veliku ulogu, što bi uključivalo i ispaljivanje projektila od strane jemenske pobunjeničke grupe Huti, kažu zvaničnici.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo