01.10.2024 / 18:02 Svijet - Rat na Bliskom istoku

Oglasile se sirene širom centralnog Izraela; Uputa stanovnicima: Ostanite blizu skloništa

Oglasile se sirene širom centralnog Izraela; Uputa stanovnicima: Ostanite blizu skloništa
Foto: X
Sirene za uzbunu od raketa oglašavaju se u desecima gradova u centralnom Izraelu i regiji Sharon, kao i na sjevernoj Zapadnoj obali, uključujući Kfar Sabu, Kafr Kassem, Rosh Ha‘ayin i Hod Hasharon.

Prvi izvještaji pokazuju da su dva projektila ispaljena iz Libana. Jedan je pao u more, a drugi je presretnut.


Uputa stanovnicima Izraela: Ostanite blizu skloništa

Izraelcima je rečeno da "ostanu uz zaštićeni prostor" u upozorenjima poslanim nakon američkih upozorenja da je raketni napad Irana neizbježan.

Komandni štab Domovinskog fronta, koje je odgovorno za civilnu zaštitu, saopćilo je da bi ljudi trebali "minimizirati kretanje područjem" i "izbjegavati okupljanja".

Iran je obavijestio "međunarodne strane" o veličini i vremenu svog očekivanog napada na Izrael, rekao je zvaničnik američkog Ministarstva odbrane za Sky News Arabia.

SAD je ranije izrazio zabrinutost zbog iranskih balističkih projektila, koji mogu pogoditi Izrael za manje od 15 minuta.

Jedan novinar Axiosa na X-u je objavio kako se očekuje da će Iran napasti Izrael balističkim projektilima koji mogu dostići ciljeve unutar 12 minuta, a ne bespilotnim letjelicama ili krstarećim raketama kojima je potrebno više vremena.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo