01.10.2024 / 20:00 VIJESTI.BA PODCAST - Premijer ZDK

Pivić: Kasumović crta metu na čelu ljudima, SIPA se uvjerila u to

Pivić: Kasumović crta metu na čelu ljudima, SIPA se uvjerila u to
Foto: Vijesti.ba
Gost Vijesti.ba Podcasta je premijer ZDK Nezir Pivić. Razgovarali smo o ekonomskoj aktivnosti kantona za kojeg se kaže da je kičma razvoja FBiH, provedenim i planiranim projektima, ali i o izbornoj kampanji, optužbama gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, te odnosima sa višim nivoima vlasti.

Sredinom oktobra se navršava godina dana rada Vlade ZDK na čelu sa Pivićem.

"Pokrenuli smo niz značajnih projekata, prije svega nove Kantonalne bolnice u Zenici i to je najveća poslijeratna zdravstvena ustanova koja će se graditi u BiH sa oko 850 ležećih mjesta. To je historijski, generacijski projekat jer treba biti na usluzi za otprilike 400.000 stanovnika, ne samo iz našeg kantona. To je na prvom mjestu, a učinili smo i značajne iskorake u materijalnom statusu naših uposlenika, plate su značajno rasle u zdravstvu, obrazovanju... Uskoro potpisujemo novi kolektivni ugovor. Vodimo računa o ljudima, ali i o infrastrukturi", započeo je Pivić, te nastavio:

"Imali smo otvaranje dvije nove škole u ZDK u samo jednom danu, vrijednost tih objekata je preko osam miliona. Pomažemo gradovima i općinama na teritoriju ZDK, na području Zenice nastavljamo glavnu magistralu, pomažemo realizaciju značajnih objekata kao što je zgrada Hitne pomoći, potpisali smo ugovor o izgradnji bazena u Industrijskoj školi ali i niz drugih projekata koje je teško nabrojati. Nama je važno i da se borimo protiv korupcije i jedan smo od rijetkih kantona koji je bez značajnije podrške međunarodnih faktora na posljednjoj Skupštini usvojio Zakon o prijavljivanju imovine nosilaca javne funkcije. Imamo uspostavljena dva registra, a uspostavit ćemo ih još pet, a to je sve ono što smo i obećali".

ZDK ima racionalan pristup u trošenju javnih sredstava i to je kontinuitet još od prošlih Vlada, ističe Pivić.

"Nijedan zastupnik u Skupštini ZDK nije profesionaliziran u smislu da je na platnom spisku, već isključivo se plaćaju po paušalu. Predsjedavajući Skupštine, koji mora biti zaposlen, volontira. Ako imate takav pristup, stvaraju se uštede i vraćate novac onima koji ga zaslužuju i koji će ga opet trošiti i vraćati u budžet. Značajan fokus smo stavili i na razvoj privrede, imamo dva velika privredna sajma u Tešnju i ZEPS. Tu se sklapaju novi privredni poslovi i razmjenjuju iskustva, te ostvaruje napredak u izvozu i dovođenju stranih investicija".

Pivić naglašava da su mladi posebno u interesu Vlade ZDK.

"Kroz sva ministarstva stavljamo fokus na mlade. Imamo posebne podsticaje za njih, sve s ciljem kako bi ostali u našem kantonu. Imamo i ozbiljne planove za razvoj sporta. Studij u Zenici je možda i najjeftiniji u BiH, a naši studenti osvajaju brojne nagrade. Cilj nam je obrazovati mlade i zadržavati ih ovdje".

Federalna vlast, ističe Pivić, ne pomaže kanton koliko bi trebalo.

"Nažalost, nisam do sad vidio neku značajniju pomoć od Federacije. Očekujemo određene tranše koje su bile redovne u ranijim godinama, iz federalnog budžeta su za pomoć kantonima bila namijenjena 32 miliona, ali nismo još dobili ni odluku a kamoli realizaciju tih sredstava. Nisu dobili ni drugi kantoni, ne znam jesu li politički razlozi ili nedostatak sredstava u budžetu, samo ne znam gdje su ih mogli potrošiti? Sve što imamo je obećanje da će do toga doći, ali zabrinjavajuće je što još nismo dobili sredstva koja nam pripadaju i na koja računamo. Mora postojati bolja saradnja, zato smatram da novci sa viših nivoa trebaju biti spušteni na niže nivoe, bliže građanima".

O vlasti.

"Najveća zamjerka je što smo dozvolili da se desi nešto što se nije desilo ni u jednoj demokratskoj državi, a to je da se nametne kršenje Ustava na 24 sata, da to omogući formiranje vlasti a nakon toga i sva raspodjela javnih sredstava je sve to pratila. Samo Autoceste FBiH su date HDZ-u, imate ministra iz HDZ-a, tako da su najveći investicijski projekti su dati u ruke jedne stranke, što se do sada nikada nije desilo"

O Planu rasta.

"Mislim da smo služili kao paravan. Oni su računali da premijeri kantona neće čitati te dokumente, da će po inerciji dati pristanak na to, međutim o tome ne treba više raspravljati. Ni Evropska komisija nije prihvatila taj dokument, rekli su da to nije dovoljno, a i mi smo ga odbili".

Iz SDA se čuju kritike koje se odnose na Srednjobosanski kanton da su se Trojka i HDZ udružile protiv SDA.

"To može imati ozbiljne posljedice. Prošli put smo izgubili Novi Travnik samo zato što su postojale podjele među kandidatima, sada imamo sličan primjer u Jajcu, Travniku i skoro svim općinama u SBK. Raslojavanje bošnjačkih glasova može dovesti do toga da pobjednici u većini tih općina budu iz HDZ-a. To se radi u skoro svim općinama i ta praksa je vrlo opasna. Tu Trojka čak služi i kao sredstvo za ispunjavanje HDZ-ovih ciljeva. Tamo se vlro često odlučuje u 100-200 glasova ko će biti načelnik, zato su te stvari opasne", kaže Pivić.

Pivić se osvrnuo i na nedavne lažne vijesti plasirane od strane aktuelnog gradonačelnika Fuada Kasumovića.

"To ništa nije novo za njega. On je ovih osam godina imao jako prljavu kampanju i koristio je govor mržnje. On je jedne večeri objavio na svom Facebook profilu da u nekom mjestu SDA dijeli paketići, što su volonteri te humanitarne organizacije to demantovali. Onda je Kasumović otišao korak dalje pa je rekao da je neko koristio društveni dom nelegalno, a rekao čak i da je u tim mjestima možda dijeljeno oružje. SIPA je već u roku 48 sati stigla na teren i provjeravala sadržaj paketa, privodila ljude na ispitivanje... Nevjerovatno je da prvi čovjek Zenice crta metu na čelu ljudima da su teroristi. To ide na ruku onima koji su više puta pokušali označiti Bošnjake kao radikalne. To dolazi od odgovornog čovjeka čija riječ ima težinu, a to je dodatno zabrinulo građane, umjesto da ih zaštiti od tog radikalizma".

Dodaje da SIPA nije pronašla ništa osim prehrambrenih proizvoda, a da će Spahija Kozlić će biti novi gradonačelnik Zenice.

"Očekujem pobjedu našeg kandidata za načelnika Spahije Kozlića, to je ugledan profesor koji ima veliko iskustvo u obrazovanju. On se pamti kao jedan od najuspješnijih ministara u ZDK i siguran sam da može voditi naš grad sa vizijom, a ne da imamo situaciju kao što je danas".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo