01.10.2024 / 11:50 Obrazovanje - Bihać

Na Islamskom pedagoškom fakultetu upriličen prijem novih studenata

Na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću danas je upriličena svečanost prijema novih studenata koju su, pored dekana i profesora ove visokoškolske ustanove, prisustvovali predstavnici Univerziteta Bihać i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona.

Studentima se obratio prorektor za finansije i razvoj Fadil Islamović, koji je govorio o ozbiljnosti menadžmenta Islamskog pedagoškog fakulteta koji je pridružena članica Univerziteta čiji je osnivač Rijaset Islamske zajednice u BiH, te da je to jedini fakultet koji ima studentski dom u okviru kojeg studenti mogu samostalno organizirati svoj život.

- Mi smo ovaj fakultet uvijek smatrali jednim biserom u nizu koje okuplja Univerzitet Bihać i očekujemo da zaista budete neko ko je primjer i uzor na koji ćemo se pozivati kada budemo druge upućivali kako da žive i kako da se ponašaju u društvu - poručio je prorektor Islamović, poželjevši dobrodošlicu studentima i poželjevši im sreću u studiranju i životu.

Predstavnica Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a Adisa Eminoglu navela je da će ova generacija studenata studirati po pravilima novog Zakona o visokom obrazovanju u okviru kojeg je omogućeno osam umjesto dosadašnjih šest ispitnih rokova.

- Vjerujem da je to dovoljno vremena da uspijete položiti sve ispitne predmete koje odslušate u ovoj akademskoj godini. Također smo produžili apsolventski staž ali do tada imate puno vremena. Možete očekivati od Ministarstva podršku u narednom periodu kada su stipendije u pitanju što vas očekuje početkom nove kalendarske godine i aktivno ćemo raditi da vam sufinasiramo pravo na ishranu i studentski smještaj, te na taj način olakšamo finansiranje studija vašim roditeljima - kazala je Eminoglu.

Vršilac dužnosti dekana Islamskog pedagoškog fakulteta Izet Terzić je studentima uputio riječi podrške ohrabrivši ih na njihovom putu traženja znanja. Istakao je značaj spoja pedagogije, psihologije i teologije kao nauka koje u jednoj edukativnoj akademskoj sinergiji nudi studij na ovom fakultetu.

- Ovdje ćete imati priliku da stičete znanja od naših profesora, koja će vas oplemeniti i usmjeriti u vašem daljnjem životu. Nemojte misliti da su oni koji završe fakultet sve naučili. Mi smo osobe, predavači koji nude određena znanja i smjernice da se više nauči jer uvijek će biti nešto što treba naučiti. I mi profesori smo u poziciji da svakodnevno nešto novo saznajemo i naučimo - poručio je Terzić.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo