01.10.2024 / 06:00 Svijet - Naim Qassem

Novi čelnik Hezbollaha najavio nastavak borbe protiv Izraela

Novi čelnik Hezbollaha najavio nastavak borbe protiv Izraela
Foto. X.com

Libanski Hezbollah izabrat će nasljednika svog ubijenog čelnika Sayyeda Hassana Nasrallaha "prvom prilikom" i nastavit će borbu protiv Izraela, izjavio je u ponedjeljak zamjenik čelnika grupe koja uživa iransku podršku, Naim Qassem.

Govorio je u televizijskom obraćanju, prvom pojavljivanju zvaničnika Hezbollaha otkako je Nasrallah ubijen u petak u izraelskom zračnom napadu na južna predgrađa libanske prijestolnice.

- Odabrat ćemo generalnog sekretara stranke što je ranije moguće, i popunit ćemo vodstvo i pozicije na trajnoj osnovi - izjavio je Qassem, govoreći ispred drvenih ploča s nepoznate lokacije.

Qassem je kazao da su Hezbollahovi borci nastavili ispaljivati ​​rakete duboko do 150 kilometara na izraelsku teritoriju, te da su spremni suočiti se sa svakim mogućim izraelskim kopnenim upadom.

- Ono što radimo je minimum. Znamo da bi bitka mogla biti duga. Pobijedit ćemo kao što smo pobijedili u oslobađanju 2006. pred izraelskim neprijateljem - kazao je on, misleći na posljednji krvavi sukob između dva neprijatelja.

Qassem, koji je pozvao pristalice na strpljenje, kazao je da se Hezbollah nosi s ubistvom svojih kadrova imenovanjem zamjena.

- Izrael nije bio u stanju dosegnuti naše vojne sposobnosti, a ono što njegovi mediji govore o gađanju većine kapaciteta srednjeg i dugog dometa je san koji nisu ostvarili niti će ga ikada ostvariti - kazao je on, misleći na Hezbollahove rakete.

Također je okrivio Sjedinjene Države za pružanje, kako je opisao, "bezgranične" podrške Izraelu, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo